Plemenit cilj nije nikad skup : EU više neće rusku energiju!

Šefica Evropske komisije, nemačka političarka Ursula fon der Lajen predlaže državama članicama EU da do 2030.godine potroše 300 milijardi evra, ali s plemenitim ciljem : do kraja decenije ni barela nafte, ni kubika gasa, ni kilovata struje iz Rusije!

„Mi moramo našu zavisnost od Rusije u energetskom sektoru što je moguće brže da smanjimo, rekla je fon der Lajen predstavljajući svoj plan pod kodnim nazivom RePowerEU.

Ona je napisala da će od ovih 300 milijardi evra, uglavnom obezbedjenih kreditima, samo 10 milijardi biti potrošeno na izgradnju gasne i naftne infrastrukture kako bi se isporuke gasa i nafte iz Rusije učinile nepotrebnim. Ostatak para otići će u tranziciju ka čistoj energiji.

Kako bi se postavljeni ključni cilj ostvario do 2030.godine,  potrošnja energije mora da bude smanjena ne za 9 odsto, kako je dosad planirano, nego za 13 odsto.

A da se do iste godine učešće energije iz obnovljivih izvora poveća sa planiranih 40 odsto na 45 odsto. U čemu će pomoći uvodjenje obaveze da svaki novi javni ili privredni objekat od 2025.godine mora imati solarne ploče, a svaki novi privatni objekat od 2029.godine.

S planom gospodje fon der Lajen moraju tek da se saglase države članice, medju njima i one koje od energenata iz Rusije zavise presudno. Zato je planom državama kao što je Madjarska za oslobadjanje od ruske zavisnosti obećana pomoć u iznosu do 2 milijarde evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com