Plenković: To nama nikad ne bi palo na pamet

Da sa kombijem punim vojnika u civilu, koji će se po prelasku granice preobući u vojne uniforme, krenemo u Srbiju, da li bi to ikome u Hrvatskoj palo na pamet? To se danas zapitao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentari incidenta s vojnom delegacijom Srbije vraćenom s hrvatske granice ne prestaju, mada političari i sa jedne i sa druge strane, puni prezrenja za postupak one druge strane, svaki put uveravaju da je to njihov poslednji komentar na tu temu.

U svakom slučaju, gradjani Srbije još nisu od svojih vlasti dobili crno na belo dokaz da je Srbija napismeno obavestila Hrvatsku da će delegacija Srbije u vojnim uniformama ući na teritoriju Hrvatske, a i laiku je jasno da oko toga neka medjunarodna procedura mora da postoji. Tim pre što hrvatska strana svoj postupak pravda nepoštovanjem „PROPISANOG POSTUPKA“ (prim.aut).

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u svom saopštenju tvrdi da je „delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila najavljena nadležnim organima Hrvatske“ ali se u saopštenju ne navodi o kojim se tačno nadležnim organima radi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u utorak je rekao da je dolazak delegacije Srbije u Hrvatsku „uredno bio najavljen kao i prošle godine na isti taj dogadjaj i nije bilo nikakvih problema“.

„Ove godine je prijavljeno lokalnoj policiji da će opet doći i nikakav problem nije bio. Granična policija Srbije obavestila je graničnu policiju Hrvatske o tome da će pripadnici Vojske Srbije preći granicu i zamolila za asistenciju za neometan prelazak državne granice”, rekao je Stefanović.

Stefanović nije prezentirao nikakve detalje sadržaja komunikacije dve granične policije, transkripte ili snimke druge vrste. A materijalni dokazi, da je naša strana dolazak uniformisanih lica uredno prijavila i da se druga strana sa tim složila, ipak su najubojitije oružje. Pogotovo kad se ima u vidu da odnosi Srbije i Hrvatske nisu u najboljem stanju.

U svakom slučaju, povodom ovog incidenta dve su zemlje jedna drugoj pokušale da predaju protestne note i obe su od one druge strane bile odbijene. Ali i tu nastaje pravi rašomon.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske tvrdi: “Danas je u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srbijanskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna 2019. godine, što je sprečeno na graničnom prelazu Bajakovo“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je ovu tvrdnju odmah demantovalo tvrdnjom da se ambasadorka Srbije u Zagrebu nije odazvala na poziv hrvatskog Ministarstva, nego je „ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva inostranih poslova Srbije kako bi predala protestnu notu“.

Dve se strane ipak oko nečeg slažu: Obe tvrde da su pokušale, ali nisu uspele da predaju protestne note jedna drugoj. Jer je i jedna i druga strana odbila da ih primi.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske tvrdi da je ambasadorki Srbije izrazilo usmeni protest i navedeni dogadjaj ocenilo kao provokaciju s namerom izazivanja incidenta, a najoštrije je osudilo činjenicu što su „u organizaciju dogadjaja bile uključene službene institucije Republike Srbije“.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da „smatra da je postupak Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani ulazak i boravak delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio PRETRES STVARI (prim.aut) članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno nije osnovan“, a odluka je „u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com