Pohvala Madjarskoj

Poznata svetska agencija Blumberg pohvalila je „tajming“ koji je madjarska vlada izabrala da obezbedi prisilnu konverziju kredita nominovanih u stranoj valuti u kredite u forintama, piše onlajn portal Hungarian Voice.

Tako je, citira Hungarian Voice Blumberg, vlada Viktora Orbana sprečila da, zbog iznenadjujuće odluke Švajcarske centralne banke da ukine kontrolu kursa franka, devizne obaveze madjarskih domaćinstava jednim udarcem porastu za 700 milijardi forinti.

Vlada Viktora Orbana u jesen 2014. godine je donela zakon kojim su banke obavezne da konvertuju kredite u švajcarcima u kredite u forintama, po kursu koji je važio u vreme odobravanja kredita. Banke su prisiljene i da smanje kamate i takse. Ova operacija je, piše Frankfurter algemajne cajtung, poslovne banke koštala tri milijarde evra. A naročito su pogodjene banke iz Austrije i Italije.

Prema pisanju Frankfurter algemajne cajtunga u Madjarskoj je 26 odsto privatnih kredita bilo u švajcarskim francima. U Austriji, 18 odsto privatnih kredita je u toj valuti, u Poljskoj ih je 14 odsto, a u Rumuniji 5 odsto. U većini slučajeva se radi o hipotekama, tvrdi taj list i navodi da u Poljskoj ima više od 500.000 takvih kredita, u Rumuniji 150.000, u Srbiji 22.000, u BiH 9.000.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com