Poljska & Co : Ukrajinsko žito onom kome treba!

Drama oko ukrajinskog žita seli se iz regiona Crnog mora pravo u istočni deo Evropske unije :Poljska, Bugarska, Madjarska, Rumunija i Slovačka traže od Evropske unije da razmotri mogućnost otkupa tog žita „za humanitarne potrebe“, prenosi AP.

Poljoprivrednici iz navedenih istočnoevropskih članica EU protestuju već neko vreme jer je ogroman priliv ukrajinskog žita, podstaknut i odlukom EU da na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda ukine carine i kvote, izazvao pad cena na evropskom tržištu i zagušio skladišta, tako da ne znaju kud će sa ovogodišnjim rodom.

Vlasti Poljske, Bugarske, Madjarske, Rumunije i Slovačke sad traže da se ukrajinska pšenica i kukuruz iz EU upute u siromašne zemlje kojima su potrebne.

Podaci govore da je uvoz ukrajinske pšenice i kukuruza, ali i ostalih poljoprivrednih proizvoda, u Evropsku uniju enormno uvećan, ali komentatori veruju da se uloga koju ukrajinski poljoprivredni proizvodi igraju na tržištu EU uklapa u evropsku agrarnu politiku smanjivanja subvencija i cena i motivisanja najefikasnijih proizvođača.

Prema podacima Kijeva, na koje se poziva ruski list Komersant, Ukrajina je 2022.godine izvezla 50 miliona tona žita od toga 30 odsto u Evropsku uniji.

Prema podacima EU, uvoz ukrajinskog kukuruza porastao je sa 7,3 miliona tona u 2021.godini na 12 miliona tona u 2022.godini, dok je uvoz ukrajinske pšenice u istom razdoblju porastao sa 287 000 tona na 2 850 000 tona, a uvoz suncokreta sa 25 000 tona na 1 800 000 tona.

Inače, u razdoblju 2016/2017 i 2020/21 u Evropsku uniju je odlazilo oko 42 odsto iz Ukrajine izvezenog kukuruza i oko 5 odsto izvezene pšenice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com