Porošenko : Zahvaljujući Minsku smo najbolja vojska istočne Evrope

Pre bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o Minskim sporazumima kao o prevari za dobijanje vremena bar dvaput je govorio bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

„Mi smo postigli ono što smo hteli. Mi nismo verovali Putinu, kao što ne verujemo sada. Naš je zadatak bio:prvo, da odložimo rat. Dobiti za sebe osam godina kako bi smo obnovili ekonomski rast i izgradili moć Vojnih snaga. To je bio prvi zadatak i on je ostvaren“, izjavio je u junu 2022.godine Porošenko, prema sajtu stranke „Evropska solidarnost.

On je početkom novembra 2022.godine u nameštenom razgovoru s ruskim prankerima Vovanom i Leksusom misleći da razgovara s bivšim američkim ambasadorom u Moskvi Maklom Mekfolom rekao :

“ Meni su ti Minski sporazimi bili potrebni kako bih dobio najmanje četiri i po godine za formiranje ukrajinskih  vojnih snaga, podizanja ukrajinske ekonomije i obučavanja, zajedno s NATO, ukrajinskih vojnika radi stvaranja najboljih vojnih snaga istočne Evrope“.

Minski sporazumi I potpisani su 2014.godine,a Minski sporazumi II 2015.godine u glavnom gradu Belorusije. Ključna odredba je bila federalizacija Ukrajine i dodela posebnog statusa Donbasu. Minske sporazume potpisali su predstavnici Ukrajine i Donbasa, a garanti su im bili Nemačka, Francuska i Rusija, sve tri zemlje predstavljene na najvišem nivou.

Sad bivšoj kancelarki Angeli Merkel u Nemačkoj prigovaraju da je bila popustljiva prema Putinu, a Nemačka je ukrajinsku krizu iskoristila za izgovor da, preskačući svoj katastrofalan doprinos istoriji, poveća vojne troškove u nameri da sama postane najveća vojna sila u Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com