Posle Poljaka sniženje cene gasa traže i Austrijanci

Austrijska naftna kompanija OMV zatražila je preko svoje firme kćerke EconGas pregovore sa ruskim Gaspromom o snižavanju cene gasa.

Prema citatu iz devetomesečnog finansijskog izveštaja ove firme koju prenosi agencija Prajm, „pregovori o dugoročnom gasnom ugovoru sa Gaspromom nastavljaju se u cilju postizanja tržišne cene“.

Prema medijskim izveštajima, OMV je i ranije uspevao da izdejstvuje korekcije cene ruskog gasa u svoju korist: decembra 2013.godine, a pre toga krajem 2011.

Zahtev Gaspromu za korekciju cene već je poslala poljska energetska kompanija PGNiG, čija se saradnja sa ruskom firmom zasniva na ugovoru iz 1996.godine.

Neki analitičari smatraju i da su pretnje italijanske kompanije Eni da će zbog poskupljenja tog projekta izaći iz vlasništva u Južnom toku u stvari prikriveni pritisak na Rusiju da i Italijanima odobri „skidku“ na cenu gasa.

Ukrajina je pred sudom u Stokholmu pokrenula sudski spor u kome dokazuje da je sa njom ugovorena cena za ruski gas politička, a ne tržišna. Rusija je Ukrajini za ovu zimu snizila cenu gasa za 100 dolara za svakih 1000 kubika na nivo koji Ukrajina u ovom sporu dokazuje kao tržišan. Ekonomske vesti su u rubrici Zašto svi duguju Rusiji za gas objavile suštinu ovog spora.

OMV je inače najavio da će, zbog pada cene nafte i gradjanskog rata u Libiji morati za bolja vremena da odloži svoj cilj da 2016. godine vadi 400 000 barela nafte dnevno, kao i da će već 2016. godine morati da reže svoj plan o investiranju 3,9 milijardi evra godišnje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com