Posle tri meseca, otvaraju se pariski restorani

Francuski predsednik Emanuel Makron u nedelju uveče se obratio Francuzima i, ranije nego što se očekivalo, objavio odluku o otvaranju kafea, restorana i barova u Parizu i celoj oblasti L’ile de France.

Naime, kako prenose francuski mediji, cela Francuska je od sutra proglašena za zelenu zonu sem prekomorskih oblasti Gvajana i Majot, u kojima, epidemija još nije stavljena pod kontrolu.

Dosad su pariski restorani goste mogli da služe samo na terasama.

Francuski predsednik je takodje naložio svom francuskim vrtićima i  školama da od sutra počnu pripreme kako bi od 22.juna sva deca i  djaci mogli da se vrate na nastavu i to sa punim vremenom.

Povratku dece u vrtiće i škole odlučno su se protivili gradonacelnici francuskih gradova, koji nisu hteli da preuzmu odgovornost za njihovu zdravstvenu bezbednost.

Prema podacima Ministarstva prosvete Francuske, na koje se poziva Mond, samo 1,8 miliona djaka od ukupno 6,7 miliona vratili se u škole ali vrlo retko sa punim fondom časova.

Iako se u okl 45 odsto domova za stare prijavljuje bar po jedan slučaj Covid-19, od ponedeljka 15.juna dozvoljene su posete njihovim korisnicima, bez ograničenja.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je preuzeo svu odgovornost jer je prvi krug lokalnih izbora održan usred epidemije Covid-19, a zavidan broj lokalnih funkcionera navikao zarazu, a u nedelju uveče je objavio da će drugi krug tih izbora biti održan 28.juna, a zvanična kampanja počinje u ponedeljak.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com