Prema Evropi ide 35 miliona izbeglica

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je da se između 30 i 35 miliona izbeglica kreće prema Evropi i da zbog toga jačanje granica ima ključni značaj, prenosi Tanjug.

Sijarto

Sijarto je u intervjuu za dnevnik Mađar idok naveo da je Evropska unija zanemarila zaštitu svojih granica i da se evropski lideri plaše da stvari „nazovu prvim imenom“, jer im je lakše da kritikuju one koji rade, prenela je agencija MTI.

Mađarski ministar je rekao da evropski lideri postupaju na osnovu „lažnih izveštaja međunarodnih medija“ i da je Mađarskoj jasno da EU ne može da primi stotine hiljada, ili milione ekonomskih migranata.

„Možemo da upravljamo krizom samo ako podupremo i ojačamo Šengenski sistem“, kazao je šef mađarske diplomatije.

O ogradi na granici Mađarske i Srbije on je rekao da će „veoma verovatno“ biti efikasno sredstvo za preusmeravanje ruta švercera ljudi, ocenjujući da su odnosi Beograda i Budimpešte bolji nego ikada.

Sijarto je ocenio da su bilateralni odnosi sa susednim zemljama veoma važan faktor u trenutnoj krizi, istakvši odlične odnose Mađarske sa Slovačkom, dok je odnose sa „prirodnim saveznikom“ Hrvatskom ocenio kao loše.

Sijarto će danas posetiti Beograd, gde će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com