Previranja u Nemačkoj: Hoće li Andrea Nales postati druga ličnost države

Ni pet meseci posle parlamentarnih izbora, nema mira u Nemačkoj.

Danas bi partijski vrh Socijaldemokratske partije trebalo da imenuje Andreu Nales za privremenog šefa stranke umesto već zaboravljenog Martina Šulca.

Nales bi stranku trebalo da preuzme u paketu sa sadašnjim popularnim gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom, već vidjenim budućim nemačkim vicekancelarem i ministrom finansija. A to znači da dosadašnji vicekancelar i ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel nema čemu da se nada.

Prema špekulacijama medija, Gabrijel neće lako dati svoju kožu i moguće je da će se pridružiti protivnicima komesarskog naimenovanja Nalesove i zagovornicima održavanja partijskog kongresa.

Gabrijel je upravo izašao iz borbe sa Martinom Šulcom za mesto ministra spoljnih poslova, prezren i od javnosti i od dela stranke zbog jedne neuspele duhovitosti na račun protivnika. Izgleda da se na takve niske udarce u nemačkoj politici ne stiču poeni.

Ukoliko današnja tranzicija vlasti uspe, Nales bi mogla da postane druga jaka žena Nemačke koja bi u planu mogla da ima i kancelarski položaj.

Ukoliko ne uspe, nemačko bezvlašće bi moglo da potraje, a izgledi francuskog predsednika Emanuela Makrona da od Angele Merkel preuzme liderstvo u Evropi da postanu stvarnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com