Primer za ugled : Smrt zbog prebrze vožnje je ubistvo s predumišljajem

U Srbiji je tokom prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u saobraćajnim nesrećama stradalo 18 635 ljudi od toga broja smrtno njih 550.

U odnosu na 2021.godinu,ukupan broj stradalih u saobraćajnim nezgodama je smanjen za 992,ali je broj poginulih je povećan za 32.

Od ukupnog broja stradalih, 2487 su bili pešaci, a smrtno ih je stradalo 123.

Samo od decembra prošle godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u okviru pojačane kontrole, registrovalo 10 740 prekoračenja brzine u zoni pešačkih prelaza, na kojima je poginulo 20 pešaka, 246 teže i 687 lakše povredjeno.

Medju stradalima u saobraćajnim nezgodama, pa i stradalim pešacima velika je zastupljenost dece.

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović na sastanku s roditeljima dece smrtno stradale na pešačkim prelazima najavila je izmene Krivičnog zakonika radi pooštravanja kazni za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Krajem decembra 2022.godine, odlukom Ustavnog suda Nemačke okončan je proces protiv vozača iz glavnog grada Nemačke Berlina Hamdi H.(30) i Marvin N (27), koji su se u noći 1.februara 2016.godine iz obesti utkivali svojim automobilima berlinskom ulicom Kurfirstendam i praktično razneli automobil i na mestu ubili 69 – godišnjeg penzionisanog lekara Mihaela Veršitskog za njegovim volanom.

Ustavni sud Nemačke konačno je potvrdio presudu sudije Pokrajinskog suda u Berlinu Matijasa Šerca, koja je u trenutku donošenja u nemačkim medijima ocenjena kao istorijska.

Sudija Šerc je delo dva vozača, koji su se utrkivali glavnom berlinskom ulicom, okvalifikovao kao uslovno ubistvo s namerom i dvojici vozača, izmedju ostalog i zbog ubistva, izrekao doživotnu kaznu zatvora.

Osudjeni su iskoristili pravo žalbe i Savezni nemački sud je presudu vratio Pokrajinskom sudu u Berlinu tražeći čvršću argumentaciju kvalifikacije dela.

Pokrajinski sud u Berlinu je dao detaljno objašnjenje u kome se opisuje tok trke automobilima od jednog do drugog semafora duž Kurfirstendam, pri čemu su crvena svetla na semaforu ignorisana (www.rechtslupe.de). Sud je utvrdio da su dva osudjena vozača bila upoznata s činjenicom da se u pomenutoj ulici živ saobraćaj odvija i noću, te su bili svesni da se, na raskrsnici na kojoj je do nesreće došlo, iz ulice sa kojom se ukršta Kurfirstendam može pojaviti automobil te da je verovatnoća sudara visoka. Hamdi H.je vozio brzinom od 160 kilometara na sat, a Marvin N.za njim brzinom od 130 kilometara na sat i obojica su znala da će vozilo, koje dolazi iz ulice koja se ukršta s Kurfirstendamom čelom svog auta pogoditi po sredini, pri čemu je smrt putnika u pogodjenom autu izvesna, kao i lakše povrede za njih dvojicu!

Tako se i dogodilo.

„Dvojica optuženih su se igrali životima drugih ljudi“ i ono što su oni radili nema više ništa zajedničko s nečim što se kvalifikuje kao grubi ili svesni nemar,zaključio je Pokrajinski sud u Berlinu.

Pokrajinski sud je, kako su preneli nemački mediji, naveo da više karakteristika celog dogadjaja potvrdjuju da se radilo o ubistvu izmedju ostalog i činjenica da mesto nesreće izgledalo kao da se tu odigrao teroristički napad, a tako je izgledala i žrtva, kao da je bila meta terorističkog napada.

Pošto je Savezni nemački sud dopunski obrazloženu presudu Pokrajinskog suda u Berlinu potvrdio, optuženi su podneli žalbu Ustavnom sudu Nemačke.

U slučaju Hamdi H. Ustavni sud je žalbu odbacio. Ustavni sud Nemačke je zaključio da presudom nisu povredjena Ustavom garantovana prava Hamdi H.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com