Prvi plodovi pobune Vagnera:4000 nemačkih vojnika u Litvaniji

Borci privatne vojne kompanije „Vagner“, koju sad tvrde da su finansirali i njen šef Jevgenij Prigožin i šef ruske države Vladimir Putin, u samom su centru celokupne svetske politike i medijske pažnje.

Već danima.

A zasad jedini rezultat njihove neuspele pobune je odluka Nemačke da 4000 vojnika Bundesvera rasporedi u Litvaniji. Za stalno.

Kako izveštava nemački javni servis, nemački političari su već mesecima suočeni sa željom Litvanije za veće prisustvo Bundesvera u toj zemlji, a nemački kancelar Olaf Šolc prošle godine je u vezi sa tim dao jasna obecanja.

Nemci ocenjuju da su naročito poslednji dogadjaji oko privatne vojske „Vagner“ pokazali kolika je ranjivost baltičkih republika zbog blizine beloruske granice i enklave Kalinjingrad.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da će nemački kontinent u Litvaniji, koji sada u okviru  NATO broji 800 vojnika, narastati u skladu sa gradnjom infrastrukture potrebne za taj razmeštaj.

Sa litvanske strane je obećano da će stanovi, tereni za vežbu, depoi za municiju, ali i škole i dečji vrtići biti spremni do 2026.godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com