Putin atomskim oružjem pretio – implicitno!

Jesu li novinari izmislili ruske pretnje atomskim oružjem i ukrajinske pozive da se na te pretnje izvrši preventivni atomski udar?

U intervjuu za ARD, profesor Univerziteta u Insbruku Gerhard Mangot tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin „zasad samo implicite najavio“ upotrebu nuklearnog oružja.

„Upotrebu ja zasad ne držim za vrlo verovatnu, jer Rusiji uprkos vojnim udarima [koje trpi], još ne preti definitivan vojni poraz. Ali ukoliko bi se to moglo nazreti, tada držim za moguće da Rusija eksplicitno zapreti upotrebom nuklearnog oružja – dosad je to samo implicite najavljivano“, rekao je Mangot.

On je rekao da kod nuklearnog oružja treba praviti razliku izmedju atomske i vodnične bombe, izmedju strateških i taktičkih bojevih glava, koje se razlikuju po cilju upotrebe, ali pre svega po snazi eksplozije.

„Rusko taktičko nuklearno oružje, koga se pretpostavlja da ima izmedju 2000 i 2200, prema eksplozivnoj snazi je na skali izmedju jedne kilotone TNT do 10 kilotona TNT. Znači, ruska armija bi mogla da počne sa nižom snagom detonacije. Ali, na Hirošimu i Nagasaki su bačene bombe od 15 kilotona TNT.Zato, i ako bi Rusija u ovom ratu upotrebila supstrateško nuklearno oružje od 10 kilotona, to bi u zavisnosti od mesta detonacije izazvalo značajna razaranja“, rekao je Mangot, koji je stručnjak za odnose i sigurnost na postsovjetskom prostoru.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com