Putin: Razmena Rusije sa SAD raste, a sa Nemačkom pada

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je situacija u robnoj razmeni Rusije sa njenim glavnim partnerom SR Nemačkom degradirana, dok rusko-američka razmena raste.

„Sa EU je robna razmena pala za 4,3 odsto, a uvoz iz tih država je pao 7, 8 ili 10 odsto zavisno od države. Istina, ima i nekih pozitivnih stvari, koje su mene, kad sam pogledao državnu statistiku, pomalo začudile. Recimo, robna razmena sa SAD nam je porasla za 7 odsto“, rekao je Putin pred poslanicima federalnog parlamenta.

On je dodao da je uvoz iz SAD u Rusiji porastao za 23 odsto.

„A da ne pričam o državama Azijsko-tihookeanskog regiona, tu obim raste. A sa našim glavnim partnerom SR Nemačkom situacija se degradira. Pad robne razmene je 3,9 odsto, a uvoz iz SRN je takodje pao“, rekao je ruski predsednik i dodao da nemački izvori tvrde da je za isporuke Rusiji vezano 60 000 radnih mesta, dok je ukupno za rusku ekonomiju vezano 300 000 radnih mesta.

Putin je rekao da nikom pametnom nije u interesu da se ovakav trend nastavi i izrazio uverenje da će vreme sve staviti opet na svoje mesto.

Početkom godine Zapad je uveo Rusiji sankcije zbog aneksije Krima, na šta je Rusija odgovorila kontra-sankcijama.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com