Putin: Zaštitićemo naše interese

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je zamrzavanje ruske imovine u Francuskoj i Belgiji nelegalno i dodao da Rusija ne priznaje nadležnost Stalnog arbitražnog suda u Hagu, jer nije potpisnik Evropske energetske povelje, prenosi RT.

putin

„Moramo da reagujemo na zamrzavanje imovine. Mi ćemo zaštititi naše interese. Rusija nije ratifikovala povelju, tako da mi ne priznajemo jurisdikciju suda“, rekao je Putin i dodao da će Rusija ovaj problem rešiti legalno civilizovanim putem.

Podsetimo, belgijske vlasti zatražile su od 47 organizacija da otkriju ukoliko poseduju bilo kakvu rusku državnu imovinu na teritoriji te zemlje. A, Francuska je zamrzla imovinu ruskih kompanija koje posluju preko francuske podružnice VTB banke. Takođe, kratko vreme su bili zamrznuti i diplomatski računi.

Navodno, ovaj potez otvara put oduzimanju ruske državne imovine zbog duga prema Jukosu, kompaniji koja je razmontirana 2007. godine.

Stalni arbitražni sud u Hagu je u julu 2014. godine doneo odluku prema kojoj Rusija duguje deoničarima Jukosa 50 milijardi dolara. Rusija nije prihvatila ovu odluku, rekavši da sud nije uzeo u obzir široko rasprostranjenu utaju poreza Jukosa i da presuda predstavlja oblik odmazde zbog sukoba u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com