Radnica Pošte priznala da su građani prevareni

Službenica Hrvatske pošte priznala je da prilikom predaje pošiljki za konkurs Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) došlo do prevare građana.

Naime, HROTE je prošle godine raspisao konkurs za gradnju malih solarnih elektrana. S obzirom da su izdvojena sredstva za finansiranje ukupno 12 megavati električne energije odlučeno je da konkurs prođu oni koji se na isti prvi jave, tačnije do dostizanja kvote od 12 megavati. Datum kada je konkurs bio otvoren bio je, odlučili su u HROTE-u, 1. januar 2014. godine – dan početka liberalizacije tržišta električne energije u Hrvatskoj. Pošiljke su mogle da se predaju samo tog dana, nikako ranije. Baš zbog toga su mnogi građani Hrvatske novogodišnju noć proveli ispred tri pošte koje su radile 1. januara ne bi li predali svoju dokumentaciju.

I sve je izgledalo „normalno“, dok D.P, radnica u Pošti u centru Zagrebu, nije priznala da joj je nadređena naredila da jedan paket, primljen 31. decembra, pošalje 1. januara. A u isto vreme je izvesni M.G, takođe radnik Pošte, svim kolegama rekao da će dobiti otkaz ukoliko 1. januara prime ijednu pošiljku pre nego što on pošalje dva već spremljena paketa.

Kasnijom proverom utvrđeno je da su se u te tri sporne pošiljke nalazile ponude za izgradnju malih solarnih elektrana. Povrh svega u ta tri paketa su se nalazile ponude tri vlasnički povezane kompanije – Solarni projekti, S.E.G. inženjering i VR Enbekon. Njihove ponude je HROTE i prihvatio, jer su, logično, stigle prve, te je njima pripalo pravo na gradnju malih solarnih elektrana od ukupno 70-ak posto kvote od 12 megavata. U novcu, piše Jutarnji list, pripalo im je 25 miliona evra!

Državno tužilaštvo Hrvatske bavi se ovim slučajem, a iz HROTE-a su saopštili da će rešenja od dodeli podsticaja biti proglašena ništavnim ako se utvrdi da je bilo nezakonitosti prilikom slanja pošiljki.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com