Ram za sliku : Robert Fico

Kako su preneli beogradski mediji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Madjarske Viktor Orban narednih će dana posetiti svog prijatelja slovačkog premijera Roberta Fica, ukoliko to njegovo zdravstveno stanje bude dozvoljavalo.

Slovački premijer, na koga je danas izvršen atentat, predsednik Srbije i premijer Madjarske u vrhovima briselske administracije i većini zapadnih medija tretirani su podjednako.Kao otpadnici od toliko slavljenih zapadnih vrednosti i zapadnih politika.

Teško je poverovati da i takva retorika nije doprinela današnjem nasilničkom aktu čija je meta bio slovački premijer.

To je otpadništvo kulminiralo njihovim stavom prema ratu u Ukrajini – Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a Fico i Orban se politici Evropske unije prema tom sukobu unutar evropskih institucija i javnim izjavama snažno protive.

„Da li su sankcije imale bilo kakav uticaj na ponašanje Rusije ?Kao i ranije, ja tvrdim da nisu ni na koji način“, Fico je 2015.godine tražio ublažavanje sankcija Rusiji.

Robert Fico (1964), u oktobru 2023.godine je po treći put postao slovački premijer pošto je njegova stranka “ Smer – Slovačka socijaldemokratija “ postala relativni pobednik parlamentarnih izbora, uprkos suprotnim nastojanjima i očekivanjima Brisela.

I suprotno očekivanjima, stranka „Smer -Slovačka socijaldemokratija „,koju je Fico osnovao 1999.godine izdvajanjem iz Partije demokratske levice, a koju zapadni mediji karakterišu kao nacionalističku ( ARD), prokremljovsku (CNN) i levo populističku, napravila je brzo koaliciju s strankama „Glas-Socijaldemokratija“ i Slovačkom nacionalnom partijom.

„Glas „, koji je nastao 2020.godine izdvajanjem iz Ficove stranke „Smer“, opisuje se kao socijaldemokratska, levo nacionalistička politička partija,čije je članstvo u Partiji evropskih socijalista prošle godine suspendovano.Pjotr Pelegrini ,šef ove stranke, izabran je nedavno za slovačkog premijera i na dužnost će stupiti 15. juna.

A Slovačka nacionalna partija se smatra ultranacionalističkom.

Čim je ponovo postao premijer, Fico je objavio da Slovačka neće slati municiju Ukrajini.

Pošto su ga od te ideje prodilazili žmarci,kako je rekao, Fico je zaslužan što je za ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju vojnika država članica EU Ukrajinu saznala svetska javnost.Obnarodovao je u samoodbrani dnevni red iznenada sazvanog sastanka u Parizu februara ove godine.

„Strategija zapada u Ukrajini je propala.Ali ja hoću da budem konstruktivno spreman ,bez obzira što me od tema,o kojima smo govorili ,podilaze žmarci.Iz tih teza proizilazi da grupa država [članica] NATO i EU razmišljaju da na bazi bilateralnih sporazuma ,pošalju u Ukrajinu svoje vojnike “ rekao je Fico za slovačke medije.

On je rekao da, sudeći po temama planiranim da budu razmatrane [ u Parizu], očekuje kretanje ka najgoroj odluci ,ali da Slovačka svoju vojsku u Ukrajinu neće slati.

Fico je, svojevremeno, oštro kritikovao sporazum ruske kompanije Gasprom s zapadno-evropskim kompanijama o gradnji gasovoda „Severni tok“ kao štetan i za …Slovački.Ukrajina će gubiti milijarde,a Slovačka stotine miliona dolara.

“ Hoću da odbacim objašnjenje da je taj sporazum izmedju Gasproma i zapadno -evropskih kompanija samo stvar biznisa.Odbacujem to jer veoma dugo govorimo o geopolitičkim odnosima i vezama.Ubedjen sam da su zapadno -evropske gasne kompanije ,koje rade na teritoriji članica EU ,izdale druge evropske države, uključujući Slovačku“, rekao je Fico.

Protivnik je evropske migracione politike od kako je Evropu zapljusnuo talas migranata 2015.godine.

„Čini se da EU izvršava ritualno samoubistvo ,a svi mi prosto stojimo i gledamo.Ako Evropa stvori službu pogranične i obalske zaštite tek krajem 2016.godine ili u 2017.godine, mi ćemo sami sebe ubiti“, govorio je Fico za slovačke medije (Pravo).

Fico je završio Komenijusov Univerzitet kao i njegova supruga Svetlana Svobodova Ficova.Par ima jednog sina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com