Rasprodaja Fortenova grupe :Hrvatska zemlja u hrvatskim rukama,rusko vlasništvo takodje

Polugodišnji proces prodaje poljoprivrednih preduzeća iz sastava Fortenova grupe(nastala od bivšeg Agrokora ) ulazi u završnu fazu početkom pregovora sa najboljim ponudjačem kompanijom Podravka, saopštila je Fortenova grupa.

Medju podnetim obavezujućim ponudama za kupovinu firmi Belje, PIK Vinkovci, Vupik,Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix,Podravka ne samo da je ponudila najvišu cenu nego na najbolji mogući način ispunjava kriterijume postavljene u transakciji kao najpoželjniji strateški partner,navodi se u saopštenju.

Sa Podravkom je potpisan Ugovor o ekskluzivnim pregovorima.

„Dodatna Podravkina prednost je činjenica da bismo njome dobili strateškog partnera koji bi nastavio da obezbedjuje kvalitetne domaće sirovine za dalju preradu i proizvodnju za PIK Vrbovec i cijeli sistem Fortanova grupe.Stoga sam siguran da smo odbirom Podravke za našeg ekskluzivnih partnera za pregovaranje o detaljima kupoprodajnog ugovora donijeli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredna preduzeća i naše zaposlenike nego i za sve ostale deoničare“,rekao je Fabris Petruško glavni izvršni direktor Fortenova grupe i član Upravnog odbora.

O prodaji Fortenovinog poljoprivrednog sektora Podravki sa zadovoljstvom se izjasnio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

On je rekao da je „hrvatska zemlja i slavonsko tlo i dalje u hrvatskim rukama“.

Ova je poruka za Plenkovića politički važna budući da je poljoprivredni sektor Fortenova ne samo najveći poljoprivredni proizvodjač u Hrvatskoj nego obradjuje najveći deo državnog poljoprivrednog zemljišta, po ugovoru o koncesiji.

Grupa Fortenova ima najmanje dva velika problema : veliku zaduženost i ruskog (?)vlasnika pod sankcijama.

Prošle godine dospeli dug od milijardu i 50 miliona evra, Fortenova je refinansirala pozajmicom od istog kreditora koji je istovremeno najveći suvlasnik koji nije p seod sankcijama, HSP Investment Partners.Taj novi dug dospeva 24.novembra 2024.godine.

Fortenova, navodno zbog ruskog vlasnika pod sankcijama, nije uspela da potreban novac obezbedi na drugi način, penzioni fondovi su odustali od kupovine ruskog udela,a prodaja ruskog udela Saifu Alhetbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata , koju je oposlila Sberbanka, proglašena je nelegalnom.Sberbanka je vlasnik 43,4 odsto Fortenova grupe postala konverzijom duga toj banci od milijardu evra.Sberbanka je suvlasnik preko firme SBR Art.

Nekoliko dana pre objave o prodaji svog poljoprivrednog sektora Podravki, Fortenova grupa je objavila da se uspešno vlasnički transformisala tako što je udeo svojih ruskih i beloruskih vlasnika prodala firmi koju su osnovali nesankcionisani vlasnici,a u kojoj 93,78% udela ima firma Open Pass Pavla Vujanca, biznismena za koga se smatra da je blizak hrvatskim vlastima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com