Rast u Sloveniji 2,4 odsto

Ovogodišnji ekonomski rast u Sloveniji iznosiće 2,4 odsto i biće veći i od proseka evrozone (0,8 odsto) i od proseka EU (1,3 odsto), ocenila je Evropska komisija, a prenosi slovenački list Delo.

Slovenački rast se pre svega ima zahvaliti jačanju izvoza oslonjenom na korišćenje fondova EU. Pošto će sredstva iz tih fondova za Sloveniju biti smanjena, i njen rast će 2015. godine biti niži od ovogodišnjeg i iznosiće 1,7 odsto, dok se za 2016 .godinu iz Brisela prognozira 2,5 odsto.

Pored smanjenja sredstava iz EU fondova, negativno će na slovenački rast uticati i smanjene infrastrukturne narudžbe iz zemalja važnih slovenačkih partnera, kao što su zemlje bivšeg SSSR-a i Balkana. Pozitivno će na slovenački rast uticati dalje smanjenje vrednosti evra.

Nezaposlenost će u Sloveniji, prognozira se iz Brisela, sa ovogodišnjih 9,8 odsto sledeće godine biti smanjena na 8,4 odsto. Inflacija će se sa ovogodišnjih 0,4 odsto popeti na 1 odsto sledeće godine i 1,5 odsto 2016. godine, prognozira Brisel za Sloveniju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com