Ruski list : Hrvati su rusofili, iskreni i pouzdani

­Rusofilstvu Hrvata „iskrenom, iz duše“ dva puta je  svoju kolumnu posvetio kolumnista ruskog poslovnog lista Vzgljad Dimitrij Bavirin, a povodom izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.I odgovoru na pitanje : koliko je to rusofilstvo Rusiji od koristi.? A nije zaboravljeno ni mesto „bratskog srpskog naroda“ – ukratko, u novijoj istoriji, Rusi se odnosom prema Srbima nisu zamerili hrvatskom rusofilstvu.

Prvi put je to bilo pre godinu i po dana povodom Milanovićevih izjava o inicijativi „Tri mora“ koja promoviše američki tečni gas na evropskom tržištu( Россия получила поддержку от неожиданной страны ЕС, 21.10.2020), a neki dan ponovo, povodom Milanovićeve izjave o ulozi hrvatske vojske u eventualnoj eskalaciji situacije oko Ukrajine ( Определён главный руссофил среди президентов ЕС, 26.1.2022).

„Ja sam protiv toga da Hrvatska plaća doprinos za realizaciju te inicijative [Tri mora]… U izolaciji Rusije, na taj način, ja neću učestvovati, smatram to glupim i pogubnim za Hrvatsku. Mi razumemo da je to cilj i sadašnje administracije SAD“, citirao je kolumnista Bavirin Milanovića.

I zaključio :“Kutija se otvara jednostavno, mada neočekivano za mnoge; Hrvati su rusofilska nacija, i pritom pouzdano rusofilska. Prvo, to im je korisno, drugo, to osećanje je iskreno, iz duše“.

Neki dan je opet, kao novo Milanovićevo „bacanje izazova američkoj hegemoniji u Evropi“, zabeležena izjava hrvatskog predsednika da će u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine, koja nema veze ni sa Ukrajinom ni sa Rusijom nego sa dinamikom američke unutrašnje politike, povući i poslednjeg hrvatskog vojnika iz regionalne misije NATO, u koji Ukrajina ne treba da bude primljena jer je jedna od najkorumpiranijih država na svetu.

Bavirin je  zaključio :“To je jedna od lepih osobina Hrvata, o kojoj malo ko u Rusiji sluti :to je rusofilska država što je za slovenske države netipično. Za to postoji mnogo subjektivnih razloga o kojima je list Vzgljad već pisao , a suština je da  simpatije prema Rusiji medju Hrvatima ne treba da čude, iako je medju Rusima običaj da simpatišu njihove istorijske neprijatelje – Srbe“.

To što se Rusija smatra saveznicom Srbije, hrvatskom rusofilstvu uopšte ne smeta, a autor je u svojoj prvoj kolumni opširno objasnio i zašto.

„Rusiji je u hrvatskoj narodnoj mitologiji data za nju neočekivana uloga : navodno su neki vojni sistemi, isporučeni iz RF, pomogli rešavanju srpskog problema početkom 1990-tih. Ničeg sličnog nije bilo, niti je moglo biti, ali ljudi veruju zato što žele da veruju“, naveo je Bavirin.

Ali sledi sve interesantniji od interesantnijeg razlog.

„Neizbežno je bilo da se konačno posvadjamo [s Hrvatima – EkonVesti]u toku raspada Jugoslavije – kao neprijatelji odnosno  prijatelji Srba, ali nismo zahvaljujući čistoj slučajnost : to tada i nismo bili mi!“, objašnjava Bavirin.

I detaljno :“To jest, tokom najvažnijeg i najosetljivijeg perioda hrvatske državnosti, mi smo bili za nju, a protiv Srba[ ruske sankcije Miloševiću] , a probudili smo se tek 1999.godine na bombardovanje Beograda ali to već nije bio hrvatski rat. To što  sami Rusi pomenuti period ‘saveznistva’ smatraju sramnim i nametnutim spolja, Hrvate ne zanima – retroaktivno  se ta farsa svejedno ne može preokrenuti“.

Ali šta za Rusiju znače proruske i antiameričke izjave  predsednika u Hrvatskoj gde realne nadležnosti pripadaju premijeru, iako autor ocenjuje da ni za nivo uticaja Milanovića ne treba brunuti „taj nivo je visok, on je političar medjunarodnog nivoa, nije paradni predsednik“?

Znače mnogo, ocenjuje Bavirin. „Istina, ne tako mnogo, kako bismo želeli“.

„Za Hrvatsku je to veoma udobna situacija, kada predsednik hoće prijateljstvo s Rusijom na rečima, a premijer sa SAD na delu“.

Ali, „nikakva proruska raspoloženja predsednika neće izvesti Hrvatsku iz zapadne zone uticaja, oni (predsednici) to ne podrazumevaju, to je prosto nemoguće : za Hrvata je pripadnost zapadnom svetu važan deo nacionalne samosvesti.Ali to ne smeta rusofiliji značajnog dela društva, a Milanoviću treba odati priznanje i samo zbog jedne činjenice – tako se rugati  kolektivnom zapadu i tako držati do odnosa sa Rusijom u Evropskoj uniji, a posebno na njenim istočnim granicama, nije danas prihvaćeno „, zaključuje u svojoj prvoj kolumni Bavirin.

Oko američkog tečnog gasa i njegove ruske konkurencije Severnog toka – 2 tek će se čuti, ali svejedno :“ Hvala gospodine predsedniče. Čuli smo vas“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com