Sabotaža i na Nemačkoj železnici

„Zbog sabotaže na kablovima, koji su nezamenjivi za saobraćanje vozova, Nemačke železnice su danas pre podne  na tri sata morale da obustave saobraćaj na severu [zemlje]“, saopštile su danas Nemačke železnice.

I pošto je saobraćaj uspostavljen dešavale su se neregularnosti i prekidi u oblasti Bremena, Hamburga, Donje Saksonije, Šlezvig Holštajna, objavila je Nemačka železnica na svom Twitter nalogu, i pozvala putnike koji su imali kartu za danas da je u roku od sedam dana zamene ili vrate (www.bahn.de/reiseauskunft).

Do sabotaže je došlo na dva, nekoliko stotina kilometara udaljena, mesta, kod Berlina i u Severnoj Rajni Vestfaliji, na kablovima Global System for Mobile Communications – Rail.

„On služi za komunikaciju izmedju centara, koji upravljaju saobraćajem, i vozova i tako je nezamenjivi sastavni deo neometanog saobraćaja“, objasnili su u Nemačkoj železnici, a prenosi ARD.

Nemačka policija vodi istragu, ali „ni pozadina ovih dela ni počinioci još nisu poznati“.Za nemačkog ministra saobraćaja Folkera Visinga  nema sumnje da je reč o „jasno namernom delu“.

Nigde se u izveštajima ne pominje da bi ova sabotaža mogla da ima veze sa sadašnjom bezbednosnom krizom u Evropi, ali ARD citira nemačke političare koji ističe potrebu sveobuhvatnih akcija na poboljšanju bezbednosti kritične infrastrukture: od investicija u njenu zaštitu do pojačane pažnje policije i obaveštajnih službi!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com