Sajam automobila u Šangaju : Kineski proizvođači diktiraju svetske trendove!

I komentatori specijalizovanog ruskog portala avtovzglyad i stručnjaci koje je, uz izveštaj sa Sajma automobila u Šangaju, konsultovao nemački ZDF jednoglasni su u zaključku : dok su krupni svetski proizvođači automobila spavali, u kineskoj automobilskoj industriji su se odigrale takve promene da sad ona „bez ustezanja, odredjuje trendove velikanima svetske industrije, koji će, verovatno, uskoro morati da se pomire s kolosalnim otokom klijenata“ (Автовзгляд).

Na Sajmu automobila u Šangaju, kineski proizvođači su potvrdili svoju visoku inovativnost i prikazali „zapanjujuće novine“, pre svega umrežene automobile pogodne i za video konferencije, čime su one, koji to već nisu registrovali, podsetili da su „Kinezi na svetskom tržištu postali novi veliki konkurent“ i da od njih treba brzo učiti  (profesor Štefan Bracel za ZDF).

U svom izveštaju Автовзгляд navodi par primera sa Sajma automobila u Šangaju.

Kupe Galaxy Light kineske kompanije Chery umesto komandne table ima senzorni  monitor neverovatnih razmera, koji prima glasovne komande i razume jezik gestova!

A kineska firma Dongfeng je prikazala platformu za automobile na vodonik (Hydrogen Ship), platformu za automobile na struju, kao i platformu za neobične hibride vodonik/struja.

Izveštač ZDF podvlači da je prosečni kupac automobila u Kini znatno mladji od prosečnog kupca automobila u Evropi i da za njega Lifestyle predstavlja nabavka električnog automobila.

Zato su u Kini električni automobili zakon, a evropski proizvođači automobila taj trend niti su shvatili na vreme niti ozbiljno, pa na kineskom tržištu električnih automobila Folksvagen ima udeo od 2,4 odsto, a BMW ni celih 1 odsto (ZDF).

Automobili s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u Kini su prevazidjeni, pa i zato  udeo inostranih brendova na kineskom tržištu pada od 2020.godine. U četvrtom kvartalu 2022.godine je pao s 61 odsto na 49 odsto,  a taj trend je nastavljen i u 2023.godini, navodi Автовзгляд.

U prvom kvartalu 2023.godine, udeo japanskih automobila na kineskom trzistu je, u odnosu na isti kvartal 2021.godine, pao za 39 odsto, a nemačkih za 21 odsto, dok je udeo kineske kompanije BYD (Build Your Dreams), koja je 2022.godine prestala da proizvodi automobile s motorima na unutrašnje sagorevanje i po broju prodatih električnih automobila pretekla Teslu, porastao je za 70 odsto.

Istovremeno, medju deset najprodavanijih marki električnih automobila u Nemačkoj i kineska je marka, ukazuje profesor Štefan Bracel.

Posebna je tema što evropski proizvođači električnih automobila zavise od litijum-jonskih baterija iz Kine (30%), a i od trajnih magneta (85%).

U Kini je 2022.godine proizvedeno 21 000 289 automobila od ukupno 67 008 630 koliko je proizvedeno u celom svetu. Na kineskom tržištu je istovremeno prodato 23 240 500 automobila od ukupno 71,2 miliona koliko je prodato u celom svetu, prema podacima Udruženja nemačke automobilske industrije.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com