Sastanak u Berlinu:Šta Balkan očekuje od oslabljenog Makrona i odlazećeg Merkel?

Danas su u Berlinu francuski predsednik, bez podrške Francuza, i nemačka kancelarka, o čijem se prevremenom odlasku sa te funkcije u Nemačkoj  upravo uveliko spekuliše, potražili rešenje za najveći od mnogih balkanskih problema – problem odnosa Beograda i Priština.

Sastanak je sem najviših predstavnika Beograda i Priština, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, okupio i najviše predstavnike ostalih zemalja, koje čine ono što se zove Zapadni Balkan.

Iako se baš  oko ključnog pitanja tog trenutno najvećeg balkanskog problema gospodin Makron i gospoda Merkel ne slažu, oni će na ovom sastanku pokušati da pokažu da nemačko- francuska lokomotiva funkcioniše ne može biti bolje. Odlučno.

Francuska, naime, nije unapred odbacila mogućnost promene granica ili razmene teritorija Izmedju Srbije i Kosova, dok je nemačka kancelara odlučno protiv tog „opasnog presedana“, te insistira na nedodirljivosti granica.

Pored sve nemačko-francuske idile, nemački mediji su juče postavili pitanje, koje postavljamo i mi na  Balkanu: otkud Emanuel Makron u balkanskoj priči?

Navodno su ga u nju doveli geostrateški interesi!

Rusija, Turska i Kina kucaju na vrata Balkana. Makron i Merkelova hoće put da im zapreče porukom:“Mi smo još tu, brinemo se za Balkan“, tako razloge za današnji sastanak objašnjava nemački javni servis (ARD).?

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com