Savudrijska vala: Hrvatski ribari se ipak povlace

Hrvatski ribari više nisu spremni da totalnu odlučnost u suprotstavljanju slovenačkim vlastima u Savudrijskoj vali,pa će sutra potražiti rešenje u razgovorima s Vladom u Zagrebu.

Njihova najava da će se o novčane kazne, koje im izriče slovenačka ribarska inspekcija, jednostavno oglušiti, izgleda da ima ozbiljne slabe strane.

Istarskog političar Ivan Jakovčić je za HRT izjavio da sve nije tako jednostavno: sa tim kaznama teško da će ribari moći bez problema da putuju kroz Sloveniju u Italiju, na primer, ili Austriju.

Ukoliko se takve neprijatnosti dogode, Hrvatska ima spreman odgovor,izjavila je za HRT hrvatska ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović.

Slovenija je od subote 31.decembra primenuje odluku Medjunarodne arbitraže o slovenačko-hrvatskom graničnom sporu što podrazumeva novu medjudrzavnu granicu u Savudrijskoj vali

Ta granica ne ide sredinom zaliva, kako je zagovarala Hrvatska, nego 4/5 tog zaliva pripada Sloveniji.

Hrvatska ne priznaje odluku arbitraže.

Hrvatski ribari su nastavili da bacaju mreže na onoj teritoriji mora koju za svoju smatra Hrvatska.To su danas činili u pratnji dva patrolna čamca hrvatske policije, jednog patrolnog čamca slovenačke policije i čamca slovenačke ribarske inspekcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com