Šefčovič o Plavom (turskom) toku: Neće to ići!

Potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič rekao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da rusko-turski projekat gasovoda „Plavi tok“ odnosno „Turski tok“ nema šanse.

„Prema prvim procenama, to neće ići“, rekao je Šefčovič u intervjuu za Volstit Džornal i dodao da je planirani kapacitet tog gasovoda od 63 milijarde kubika mnogo veći od potreba Turske i jugoistočno evropskih država kojima je namenjen.

On ne uzima za ozbiljno prošlonedeljno upozorenje ruskog giganta Gasproma Evropskoj uniji da bi morala već sutra da počne gradnju gasovoda do grčko-turske granice ako računa na ruski gas i posle 2019. godine do kad važi rusko-ukrajinski ugovor o tranzitu koji Rusija, prema rečima Alekseja Milera šefa Gasproma, ne namerava da produži.

„Uveren sam da u Rusiji još jednom moraju da razmotre tu varijantu i da nadju ekonomski održivo rešenje koje će biti prihvatljivo i za evropske partnere“, rekao je Šefčovič a prenose i ruski mediji.

Funkcioneri Evropske unije ranije su potvrdili svoju iznenadjenost upozorenjem Gasproma, a Šefčovič je rekao da Evropa više neće da se nervira pred svaku zimu zbog pitanja da li će imati dovoljno energenata ili ne, kad je ozbiljan kupac koji svoje narudžbe uredno plaća oko 400 milijardi evra godišnje.

Ugovor Rusije i Ukrajine o zimskim isporukama gasa toj zemlji ističe krajem marta. Ukrajinska firma Njeftogas saopštila je da je zavisnost te zemlje od ruskog gasa pala sa 95 odsto decembra 2013. godine na 33 odsto decembra 2014. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com