Smena i na čelu BMW-a

Još jedna nemačka automobilska porodica obavila je, ali za razliku od Folksvagena bez buke, smenu na vrhu svoje širom sveta poznate firme.

BMW je dobio novog šefa Uprave, a stari je premešten u Nadzorni odbor.

Posle osam i po godina na čelu Uprave BMW-a Norbert Rajthofer (58) uspešno je transferisan na čelo Nadzornog odbora iste firme. Na čelo uprave je došao Harald Kruger (49).

Mada nemački Corporate Governance Codex preporučuje da izmedju napuštanja jedne  i prelaska na drugu  funkciju treba da prodje bar dve godine, kako bi se omogućio zdrav kritičan odnos prema nasledju, najveći akcionar u firmi ima pravo ovo pravilo da stavi van snage. Što je porodica Kvant, koja u vlasništvu drži oko 48 odsto BMW-a u slučaju Rajthofera i učinila.

Ranije je propao pokušaj Ferdinanda Pjeha, u tom trenutku šefa Nadzornog odbora Folksvagena, da smeni šefa Uprave Martina Vinterkorna (68). Pošto je Nadzorni odbor Vinterkornu pre isteka tekućeg mandata produžio mandat na čelu uprave, Pjeh je podneo ostavke na sve funkcije u firmi koju je proslavio njegov deda Ferdinand Porše, konstruktor čuvene bube. Naslednici Ferdinanda Poršea, porodice Porše i Pjeh, vlasnici su nešto preko 50 odsto Folksvagena. Pjeha nisu podržali ni rodjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com