Smešna strana sveta: U citat te ljubim

Rusi su veliki obožavaoci umetnosti i umetnika, i to masovno. Zato nije čudo što njihovi političari rado koriste književne likove za slanje svojih najtananijih poruka.

Tako je danas zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, delikatna u komunikaciji sva na svog šefa, Česima otpisala citatom iz njihovog  Karela Čapeka na solidarnost koju su u diplomatskom nadgornjavanju s Moskvom polučili u Londonu.

„Skakavci su katastrofa iako svaki pojedinačno uopšte nisu strašni. Isto je…. dalje se ne sećam”, napisala je Zaharova. A pomogao joj je da citat dovrši Komersant: Isto je s glupacima, tako je napisao Čapek.

Taj ruski list je pomogao i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je neki dan opasno poentirao uz pomoć životinjskih likova poznate „Knjige o džungli“ engleskog pisca Radjarda Kiplinga.

Pošto je (neoprezno) dao da se zna da mu je Kipling omiljen još iz detinjstva, ruski list  Komersant je citirao nekoliko opaski Kiplinga o Rusiji i Rusima.

Recimo: „Potrudimo se da shvatimo da je Rus očaravajući čovek sve dok ostaje u svojoj rubaški. Kao predstavnik Istoka, on je bajan. Ali čim on insistira da ga posmatraju kao predstabnika najistočnijeg od zapadnih naroda, a ne kao na predstavnika najzapadnijeg od istočnih naroda – on postaje etnička anomalija, s kojim je izuzetno teško imati posla. Čak i sam domaćin nikada ne zna koja će se od njegovih priroda pojaviti kao sledeća“. (Kipling, „Čovek koji bi da bude kralj“ 1891)

Sudeći po komentarima, čitaoce Komersanta je najviše iznervirao citat stavljen i u naslov:

„Rusija je umetnička, ipak, tamo s vremena na vreme ubiju cara. Sem toga, ne izgleda da ona ima nešto što bi nalikovalo vladi“ (Kipling,  „Od mora do mora“ 1899)

„Da, da, svima je poznato da u Britaniji nikad nisu ubijali kraljeve“, napisao je čitalac potpisan kao Valerij Kozlov.

„U SAD veoma dugo takodje nisu ubili predsednika SAD pucnjem iz vojne puške u glavu”, napisao je čitalac potpisan sa Sahrmath.

Jedan je čitalac i jednoj i drugoj strani nabrojao slučajeve koji svedoče da su obe „apoteoza humanizma“, a jedan se dohvatio jedne druge Kiplingove opaske:

„Neću da stupam u odnose s njima bez svedoka“, napisao je Kipling. Oho-ho, dodao je čitalac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com