Smešna strana sveta: Ko je predsednik fudbaleru sa dvostrukim državljanstvom

To vam je jedna od onih strana globalizacije koja se odjednom ne svidja najjačima na svetu – različitost. Jer pored svih svojih dobrih strana, različitost stvara i probleme, kao što su državi Nemačkoj stvorila dva njena fudbalska reprezentativca s turskim poreklom. Jedan od njih ima i nemačko i tursko državljanstvo, a drugi ima samo nemačko jedino zato što je napunio 23 godine pre nego što je 2014. godine ukinuta obaveza da se odluči ili za nemačko ili za državljanstvo svojih roditelja.

Sad dolazi onaj deo priče u kome su globalizacija i ljudska različitost izvrgli podsmehu politiku.

Ilkaj Grundogan i Mesut Ozil, oba igraju za engleske klubove, u Londonu su se susreli s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, slikali se s njim i poklonili mu dresove s svojim brojem na kojima je pisalo: „Mome predsedniku“.

Takve se stvari svaki dan dogadjaju na Balkanu, da se državljanin Srbije ili Makedonije, pa još i politički funkcioner, albanskom ili turskom predsedniku obrati kao svom predsedniku. I niko se u svetu zbog toga ne žesti.

Kao što je poznato, turski predsednik Erdogan trenutno nije u milosti Zapada i od svakog nemačkog državljanina se očekuje da poštuje spoljnu politiku svoje zemlje. Zato su Grundogan i Ozil veoma kritikovani. A spomenuto je i njihovo učešće – u reprezentaciji Nemačke – na Svetskom fudbalskom prvenstvu koje za mesec dana počinje u Rusiji. Čem Ozdemir iz partije Zeleni odlučno smatra da se predsednik države jednog nemačkog fudbalskog reprezentativca može zvati samo Frank Valter Štajnmajer.

Nemački list Velt je uočio prvo, komičnost situacije svakog vlasnika dvojnog državljanstva. Pravilno bi bilo, zaključuje Velt, da je Grundogan dao da se na dresu, koji je poklonio Erdoganu, napiše: „Jednome od mojih predsednika“.

Niko to nije izgovorio, ali teško je pretpostaviti da Grundogan i Ozil nisu znali politički kontekst u kome su napravili svoj provokativni gest. I zato Velt ima jednostavno rešenje: da se pravo na dvojno državljanstvo izbegava odnosno opet ograniči u najvećoj mogućoj meri.

One thought on “Smešna strana sveta: Ko je predsednik fudbaleru sa dvostrukim državljanstvom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com