Šolc na Balkanu : Ništa više od foto-termina?

Nemački kancelar Olaf Šolc cinizirao je nad političarima koji putuju u Kijev samo da bi se tamo slikali, a nemački list Welt u svom komentaru ocenjuje da  njegova ‘sportska’ turneja po Balkanu nije bila više od foto – termina.

„U glavnim gradovima Prištini, Beogradu i Skopju radilo se pre svega o perspektivama članstva tih zapadnobalkanskih država u EU. Ipak više od foto – termina nije iz toga ispalo. Poneki problem se čini, posle putovanja, većim nego što je bio pre“, ocenjuje komentator Velta.

I tu posebno mesto dobija izjava Šolca da se ne može zamisliti „da dve države koje se medjusobno ne priznaju, postanu članice EU“.

Velt ocenjuje da ta izjava Šolca nije u Beogradu  doprinela željenom smirivanju, nego je naprotiv negodovanju.

„Mi na pritiske ne reagujemo tako da kad nam neko preti, onda nešto uradimo“ citirane su reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića izgovorene u prisustvu nemačkog kancelara. Kao i njegovo iznenadjenje jer je iz EU „danas prvi put čuo da se zahteva uzajamno priznavanje“ [Srbije i Kosova], na šta je Šolc primetio da je izgovorio nešto „što je očigledno“.

Ali, primećuje komentator Velta, „na Balkanu je retko šta očigledno“ i podseća da Kosovo nije priznalo i pet država članica Evropske unije.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com