Spremali državni udar u Nemačkoj

U Nemačkoj je jutros sprovedena najveća antiteroristički operacija u istoriji te zemlje, saopštila je Nemačka služba za zaštitu ustavnog poretka.

Posle racije dosad nezabelezenih dimenzija, izdat je nalog za hapšenje 25 osoba zbog pripremanja državnog udara, dok je nemačko tužilaštvo osumnjicilo 50 muškaraca i žena za stvaranje terorističkog udruzenja za rušenje ustavnog poretka i stvaranje države po ugledu na Nemački rajh iz 1871.godine.

Medju uhapsenima je jedna političarka i više aktivnih i bivših pripadnika vojske, kako Bundesvera tako i bivše Narodne armije DDRa, i policije, pa su u akciji učestvovale specijalne antiterorističke jedinice policije i vojske savezne države i pokrajina.

U centru pažnje i visemesečnog praćenja je teroristička mreža tkz. Gradjani Rajha, ali, tvrdi se, njima se priključila desno-ekstremistička scena i zagovornici tkz.teorije zavere.

Tvrdi se, kako prenosi nemački javni servis, sa su uhapšeni pripremali napad na zgradu nemačkog parlamenta, udar na energetsku infradtrukturu kako bi izazvali stanje slično gradjanskom ratu, obaranje nemačke vlade i preuzimanje vlasti.

Imali su, tvrdi se dalje, pripremljenu vladu u senci na čujem čelu je trebalo da bude Hajnrih Rojs (71) potomak stare plemićke loze iz Tiringena, gde ima lovačku kuću gde se društvo okupljalo, a sadasnji finansijski konsultant u Frankfurtu.

Grupa, izjavio je za nemački javni servis državni tužilac Peter Frank, ima i vojno krilo koje je trebalo da preraste u „novu nemačku armiju“, a na čelu mu je Ridiger fon P, koji je početkom 90 – tih godina bio komandant padobranskog bataljona Bundesvera, koji se kasnije ulio u „Kommando Specialkrafte“, a otpušten je iz vojske jer je preprodavao oružje iz arsenala bivšeg DDRa.

Šef Nemačke službe za zaštitu ustavnog poretka Haldenvang izjavio je za ARD da je dosad 21 000 osoba označena kao pripadnici Gradjana Rajha i desnoekstremistickih grupa i teoretičara zavere, koje im naginju.

„Deset procenata su definitivno naklonjeni nasilju“ rekao je on i svima savetovao da se „distanciraju scene oko Gradjana Rajha i teoretičara zavere“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com