U sredu ujutro će se znati ima li Nemačka vladu ili nema

Pregovarači o trećoj po redu velikoj crno-crvenoj nemačkoj koaliciji probili su još jedan rok i najavili da će se sudbina njihovih pregovora znati rano danas.

Tri su najvažnije teme oko kojih se još lome koplja: penzijski sistem, zdravstveno osiguranje i rad na odredjeno vreme. Ove bi teme mogle odlučujuće da utiču na raspoloženje socijaldemokratskog članstva.

Oko 90 odsto posla je završeno, ali propast pregovora još nije sasvim isključena, zaključuje iz izjava predstavnika CDU/CSU i SPD Frankfurter algemajne cajtung, otvoreni i odlučni protivnik velike koalicije, a u novije vreme i kancelarke Angele Merkel.

List poslednju nadu polaže u direktno izjašnjavanje svih članova Socijaldemokratske partije Nemačke o koalicionom sporazumu.

Rezultat tog pojedinačnog izjašnjavanja znače se 3/4. marta.

Oko velike koalicije je SPD podeljena kao i nemačka javnost.  Zato je s posebnom pažnjom zabeleženo da je od početka ove godine do danas broj članova SPD-a porastao za čak 24.339 ljudi na ukupno 463.723.

Najodlučniji protivnik velike koalicije u SPD je partijski podmladak, pa je proteklih nedelja lobirao za nove članove sloganom „Tritt ein, sag nein“ (učlani se i reci ne). Tako da se veruje da je povećan broj članova rezultat ovog lobiranja, te da će rezultat glasanja biti u najmanju ruku neizvestan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com