Šta su odlučili 20 najvećih?

Svi ozbiljni svetski mediji objavili su svoju listu najvažnijih ekonomskih zaključaka upravo završenog samita 20 najvećih industrijskih nacija sveta, i svi su uglavnom važnost pripisali istim stvarima. Ovo je lista Frankfurter algemajne cajtunga skraćenih objašnjenja:

1.RAST:Do 2018.godine bi privrede 20-torice trebalo da porastu za dodatnih 2,1 odsto ili 2000 milijardi dolara zahvaljujući primeni 800 pojedinačnih mera.

2. ŽENE: Do 2025.godine jaz izmedju stope zaposlenosti muškaraca i stope zaposlenosti žena trebalo bi u G-20 da bude smanjen za 25 odsto i više od 100 miliona žena dobije dodatni posao.

3.REGULACIJA BANAKA: Velike banke biće još bolje nadzirane, tvrde čelnici G20, tako da poreski obveznici neće više nikada morati da plaćaju njihove promašaje, a do 2016.godine će biti obezbedjen i bolji nadzor banaka iz senke, odnosno hedž fondova i drugih trgovaca kreditima izvan regularnog bankarskog sektora.

4.OPOREZIVANJE: Borba protiv multinacionalki koje izbegavaju porez preko poreskih rajeva postaće svetska borba. Dobit treba da bude oporezovana tamo gde se odvija privredna aktivnost firme i gde se dobit stvara. G20 hoće do 2017.godine, a najkasnije do 2018.da uvedu poreska usaglašavanja medju državama članicama i onima koje to žele da postanu. U oktobru se 51 država obavezala da će automatski razmenjivati podatke o računima stranaca u cilju borbe protiv poreskih prevara, desetak država je signaliziralo da bi se tom sporazumu uskoro pridružilo, medju njima je i Švajcarska, ali nisu SAD.

5.TRGOVINA: G-20 samit je pozdravio napredak u pregovorima izmedju Indije i SAD u takozvanom Bali-procesu, koji podrazumeva niz olakšica u trgovini izmedju dve zemlje i pozvao je da se nastave pregovori poznati kao Doha trgovinski pregovori.

6.KLIMA:Već u četvrtak će u Berlinu biti održana donatorska konferencija za Zeleni klima fond kome su SAD obećale 3 milijarde dolara, Japan 1,5 milijardi, Nemačka 1 milijardu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com