Stoltenberg: Nemačka da postane lider u ulaganjima u odbranu

Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Nemačku da sem što je evropski lider u ekonomiji i mnogim drugim oblastima postane i lider u ulaganjima u odbranu.

„Očekujemo da Nemačka postane i lider u investicijama u odbanu“, rekao je Stoltenberg tokom posete Berlinu za vreme koje se sreo sa kancelarkom Angelom Merkel, ministrom spoljnih poslova Frank Valterom Štajnmajerom i ministarkom odbrane Ursulom fon der Lajen, a obratio se i parlamentarnom Odboru za odbranu.

Pred tim Odborom Stoltenberg je potrebu za rastom odbrambene sposobnosti doveo u direktnu vezu sa krizom u odnosima sa Rusijom, navode nemački mediji, i dodao da u skladu sa tim NATO mora da poveća svoj arsenal.

Za poslednjih pet godina NATO je smanjio svoje vojne rashode za 20 odsto dok je Rusija svoje vojne rashode stalno povećavala, rekao je Stoltenberg.

„Došlo je vreme da se to promeni“, rekao je generalni sekretar NATO koji je, podsećaju nemački mediji, u svom planu od tri tačke investicije naveo kao jedan od glavnih ciljeva svog mandata na čelu NATO.

Alijansa je već pozvala svoje evropske članice da u nedefinisanom roku povećaju svoje vojne rashode do 2 odsto BDP-a što je u EU zauzetoj štednjom izazvalo protivljenje.

Nemačka je 2013. godine u vojne svrhe potrošila 1,4 odsto svog BDP-a ili 596,8 dolara po stanovniku. Poređenja radi, SAD su iste godine imale vojne izdatke od 3,8 odsto BDP-a ili 2.023 dolara po stanovniku.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com