Štrajkovi železničara i pilota

Zbog štrajka železničara vozovi u Nemačkoj neće saobraćati tokom naredne noći, a naredna dva dana u štrajku će biti i piloti nemačke aviokompanije Lufthanza.

Piloti su za sutra i prekosutra najavili novi štrajk, koji će ovaj put prizemljiti letove teretnih aviona u Nemackoj zbog spora oko programa prevremenog penzionisanja.

„Piloti Lufthanze će sutra i prekosutra od 13,00 časova do 20,30 biti u štrajku i neće upravljati nijednim avionom koji polazi sa nemačkih aerodroma“, navodi se u saopštenju sindikata pilota Kokpit, a prenosi agencija Frans pres.

Prema saopštenju sindikata, uprava Lufthanze se pokazala kao „izuzetno tvrdoglava“ u održanju svojih planova o reformiranju penzionog programa zbog čega sindikat nema drugog izbora sem da pokrene nove štrajkove.

Rukovodstvo Lufthanze, međutim, tvrdi da su „pokazali spremnost za postizanje kompromisa u pregovorima sa Kokpitom i da su predložili nove razgovore o spornim pitanjima“.

Kako podseća Frans pres, piloti se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti, i na nove uslove pod kojima je ostvarivanje prevremenog penzionisanja moguće.

I sindikat radnika u nemačkoj železnici GDL pozvao je zaposlene da večeras održe devetočasovni štrajk kako bi izvršili pritisak na državnog operatera železnice „Dojče bana“ zbog spora oko plata.

Štrajk je zakazan za 21,00 čas, a trajaće do 6,00 sati ujutru. Sindikat zahteva petoprocentno povećanje plata za radnike, kao i skraćenje radne nedelje na 37 sa 39 sati.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com