Sukob izmedju EK, Epla i Irske

Odlazeći evropski komesar za zaštitu konkurencije Hoakin Almunia objavio je danas da prethodna ispitivanja potvrdjuju da je američki elektronski gigant Epl od 1990. do 2007.godine uživao u Irskoj, iz koje vodi svoje poslove van Amerike, poreske privilegije koje bi mogle da budu suprotne pravilima lojalne tržišne konkurenicije i evropskoj regulativi i u stvari predstavljaju prikrivenu, u EU zabranjenu, državnu pomoć.

Ukoliko detaljna istraživanja ove sumnje potvrde, Epl bi mogao da bude obavezan da irskoj državi vrati više milijardi na ime neplaćenog poreza.

Finansijski direktor Epla Luka Maestri odbacio je optužbe Evropske komisije i finansijsko poslovanje Epla opisao kao odgovorno i transparentno.

„Nikada nismo imali specijalan dil“ sa irskom državom, rekao je Maestri, a irsko Ministarstvo finansija ga je podržalo tvrdnjom da „nijedna firma nije uživala selektivan tretman“.

Posle današnje odlučne objave iz Brisela, od irske vlade se očekuje detaljan odgovor na briselski prigovor.Od izbijanja svetske ekonomske krize i odobravanja EU-pomoći Irskoj 2010.godine da je prevazidje, Irska se na medjunarodnoj sceni optužuje da svoju investicionu atraktivnost gradi na dampinškim porezima.

Sem protiv Epla, Evropska komisija je  uz istu optužbu pokrenula  postupke protiv poreskih privilegija koje firma Starbucks  uživa u Holandiji i kćerka firma Fijata u Luksemburgu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com