Svađa u Vladi Hrvatske: Ministar obrazovanja odbrusio ministru finansija

Ono što bi u Srbiji, primera radi, bilo nezamislivo, dešava se u Hrvatskoj. Ministar obrazovanja Hrvatske, Vedran Mornar, odbio je zahtev kolege zaduženog za finansije, Borisa Lalovca, da u svom sektoru uštedi 300 miliona kuna (39 miliona evra).

Mornar je, štaviše, u poslednjih nekoliko dana više puta istakao da su Ministarstvu obrazovanja potrebna dodatna  sredstva kako bi se sprovele neophodne reforme, a nikako uštede.

On je objasnio da se od 11 milijardi kuna, koliko je predviđeno za obrazovanje u Vladi Hrvatske, čak 9,6 milijardi odlazi na plate, a 1 milijarda na socijalna davanja.

„Ne mogu da napravim uštedu koja se traži. Možda bi to mogao uraditi sposobniji ministar, ali ja to onda očigledno nisam. Gde da uštedim? Evo, nećemo raditi promenu programa – super! Imam još jednu dobru ideju – hajde da ukinemo plaćanje interneta školama. I to je odlično mesto za uštedu. Ili, hajde da ukinemo sledeće godine državnu maturu“, bio je ogorčen Mornar u izjavi novinarima.

Kako prenosi Jutarnji list, Vedran Mornar će na ovu temu razgovarati sa premijerom Zoranom Milanovićem, nakon čega će se sastati i sa Lalovcem.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com