Švedske demokrate guraju Švedsku udesno

Posle 99,8% izbrojanih glasova, Švedske demokrate, stranka od koje strepi Evropska unija, nije na parlamentarnim izborima dobila četvrtinu glasova, kako se očekivalo, ali će i sa dosad rekordnih 17,6% snažno uticati na buduću političku orijentaciju Švedske i maksimalno komplikovati formiranje njene sledeće vlade.

Vodeće stranke dva bloka, koji su dosad dominirale švedskom političkom scenom, uz značajne gubitke glasova, zadržale su rezultatski prvo i drugo mesto, ali ni levi ni liberalno-konzervativni blok neće moći da formiraju vladu s obezbedjenom većinom.

I levi blok na čelu sa Socijaldemokratskom partijom(28,4%) i liberalno-konzervativni blok na čelu sa Umerenom partijom (20%) imaju ukupno oko 40% osvojenih glasova, svaki.

Pod pritiskom narastajućih Švedskih demokrata, koji su prvi prepoznali iskonsku ksenofobiju tolerantne Švedske, dosad vladajuća crveno-zelena koalicija tri stranke već je napravila zaokret od politike „otvorenog srca“ iz 2015. godine, kada je primila 163.000 migranata, do „politike zatvorenih granica“ već od kraja iste 2015. godine. Ali kasno.

Zahvaljujući potrebama ekonomije i nadaleko slavljenoj švedskoj toleranciji, Švedska je u prošlosti primila toliko stranaca da je sada 18% Švedjana rodjeno u inostranstvu.

Sad se po medijima širom Evrope dokazuje da Švedjani za svoju ksenofobiju nemaju nijedan argument u činjenicama svakodnevnog života – ekonomija raste, nezaposlenost i kriminal padaju, ali iskonski strah o drugačijih kulturnih obrazaca pobedjuje.

U Švedskoj velike koalicije dosad nisu funkcionisale, ali manjinske vlade jesu. Mada ima stidljivih najava da bi konzervativci mogli da se približe politički upristojenom šefu Švedskih demokrata Džimiju Akesonu (39) mnogo verovatnijim se smatra da šefica Partije centra Ane Lef predje u levi blok sa Narodnom liberalnom partijom i preuzme premijersko mesto!

Švedske demokrate, koji su od danas definitivno novi evropski bauk, stranka su koju su 1988. godine osnovali Gustav Ekstrom, bivši veteran SS tenkovske divizije „Viking“ i neonacisti, tako ističu evropski mediji. Na čelo im je 2005. godine došao Džimi Akeson, koji ih je uspešno distancirao od nacističke prošlosti i još uspešnije približio ksenofobičnim zebnjama Švedjana i s leva i s desna pozivima da se Švedska vrati Švedjanima.

Mediji ga opisuju kao visoko inteligentnog, javno se služi svojom tužnom porodičnom pričom i, tvrdi se, izmišljenim školskim iskustvom s migrantima, studirao je ali nije diplomirao, a sem što je politički stilizovao stranku, stilizovao je i sebe: naočari i frizura pomažu da liči na supruga švedske prestolonaslednice Viktorije, inače momka iz naroda. Što Akesonu nikako ne može da šteti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com