Svi traže Makrona, on se ne javlja

Sa nezapamćenim bezbednosnim merama i zebnjom, Francuska očekuje da svane današnja subota, Belgija, Češka, Portugalija, Holandija savetovale su svojim gradjanima da ovaj vikend provode u Parizu samo ako baš moraju, i u tom slučaju daleko od zona protesta već planetarno poznatih „žutih prsluka“.

Predstavnici „slobodnih žutih prsluka“ sinoć su sat i po razgovarali u sedištu francuske vlade s francuskim premijerom Eduardom Filipom.

Njihovi portparoli su, prema navodima francuskih medija, posle tog sastanka izjavili da ih je premijer slušao „pažljivo, ozbiljno i svestan ozbiljnosti situacije“, da je priznao da je bilo grešaka. Ali oni se nisu sastali s premijerom da bi pregovarali o bilo čemu. Jer, premijer je samo predsednikov kurir, rekao je Kristof Šalenson.

„Sad čekamo reč predsednika“, rekla je portparolka Žana Muro.

„Sad je na predsedniku da preuzme svoju odgovornost”, rekao je Benjamin Koši.

„Ključ je u rukama predsednika Republike. Ja se nadam da će se on obratiti francuskom narodu kao otac, s ljubavlju i poštovanjem i da će doneti snažne odluke”, rekao je Hristof Šalenson.

Medjutim, predsednik Nacionalne skupštine Francuske Rišar Feran izjavio je za AFP da predsednik razume kontekst i situaciju i da neće dolivati ulje na vatru i oglašavati se pre subote 8. decembra.

Feran, za koga Le Parisien tvrdi da je jedna od osoba koje se mogu izbrojati na prste jedne ruke, koji savetuju predsednika Makrona i kojima predsednik, sve više izolovan u svojoj (Jelisejskoj) palati još veruje, dodao je da će se predsednik Francuske oglasiti početkom sledeće nedelje.

Feran je veoma blizak francuskom predsedniku i, procenjuje Le Parisien, mogao bi (uskoro?) da zameni Eduarda Filipa na premijerskom položaju.

Makron, medjutim, u petak nije sedeo sam u svojoj palati. On se, u pratnji ministra unutrašnjih poslova, sastao sa šezdesetak pripadnika žandarmerije i „izgovorio im nekoliko reči ohrabrenja i zahvalnosti za njihov angažman“, saopštila je Jelisejske palata, a preneli su francuski mediji.

Poslednji zapažen javni nastup francuski predsednik je imao za vreme samita G20 u Buenos Ajresu, kad je na Internetu plasiran loš snimak njegovog razgovora sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom tokom koga princ navodno kaže  Ne brinite“, a francuski predsednik dan pre velikog paljenja i lomljenja u Parizu kaže: „Ja brinem“. Jelisejska palata je tada saopštila da se razgovor ticao rata u Jemenu i ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

U Francuskoj su juče obavljena preventivna privodjenja radikalnih pripadnika „žutih prsluka“, ekstremne desnice i ekstremne levice kako bi se, tokom četvrte subote svefrancuske mobilizacije, sprečilo ponavljanje divljanja od 1. decembra.

U Parizu će biti rasporedjene policijske i žadarmerijske snage bez presedana.

Saobraćaj će od 6 ujutro biti ograničen u širem centru grada izmedju mosta Invalida, Jelisejskih polja i Bulevara Sen Mišel.

Mnoge stanice metroa i autobuske stanice biće van funkcije.

Desetine muzeja, sala, galerija biće zatvoreni.

Sportski dogadjaji, uključujući utakmicu PSG-Monpelje i duel Srbije i Rusije na Evropskom prvenstvu za rukometašice, odloženi su.

Srednje škole neće raditi.

Trgovine na najrizičnijim potezima juče su se zabarikadirale, očekujući da će se tako spasti od besa demonstranata.

Na sajtu svoje stranke oglasila se i Marin le Pen obraćajući se onima koji nameravaju da nasrnu  na institucije Republike. Ona je to ocenila beskorisnim, dvosmislenim i opasnim i pozvala na reafirmaciju privrženosti vrednostima V Republike, a posebno političkog režima koji je Francuzima u nasledje ostavio general de Gol.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com