Tuzlanski radnici traže razgovor sa novoizabranim zvaničnicima

Radnici četiri propale tuzlanske fabrike, koji su u znak protesta pešačili od Tuzle do graničnog prelaza Orašje, traže da sa njima razgovaraju novoizabrani zvaničnici kantonalne zakonodavne vlasti, prenosi banjalučki portal Nezavisne novine.

Radnici Fabrike obuće Aida, Fabrike deterdženta Dita, Livnice čelika i Fabrike nameštaja Konjuh iz Živnice traže da u Orašje dođu novoizabrani predsednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić, potpredsednik skupštine Slađan Ilić i predsednici klubova parlamentarnih stranaka, kako bi sa njima održali sastanak.

„Neka sa sobom povedu i novog mandatara za saziv Vlade Tuzlanskog kantona, oni znaju ko je to, i da mu radnici odmah kažu koja četiri prioritetna zahtjeva mora riješiti već u januara 2015“, rekao je predsednik Sindikata „Dite“ Dževad Mehmedović.

Grupa od oko 200 tuzlanskih radnika krenula je u sredu peške ka graničnom prelazu Orašje nezadovoljni stanjem u svojim fabrikama da, kako kažu, potraže bolju budućnost u nekoj od EU zemalja.

Nije poznato kada će i da li će radnici pokušati da pređu granični prelaz i uđu u Hrvatsku.

Kako prenosi portal klix.ba, mnogi radnici nemaju važeće putne isprave.

„Mnogo je radnika sa povredama, faktički desetkovani smo. Mi koji imamo pasoše nećemo ostaviti naše radne kolege. Pratićemo šta će se događati tokom dana. U Tuzli se okupljaju naše kolege, daju nam podršku i to nam u ovom trenutku puno znači“, kazao je Mehmedović.

Radnici imaju informaciju da će im biti omogućen ulazak u Hrvatsku i obezbeđen smeštaj u blizini Županje, kao i da je novac za jednokratnu pomoć uplaćen na račune centra za socijalni rad u Tuzli i Živnici.

„Sada više novac nije u pitanju. Sa nama se ne mogu igrati. Nismo mi djeca. Neka danas dođu u Orašje, neka vide 70 kilometara koje smo prepješačili i neka održe sastanak sa nama“, rekao je Mehmedović.

Radnici zahtevaju da im se isplati jednokratna pomoć od 200 evra, poveže radni staž i da se u fabrikama pokrene proizvodnja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com