U Hrvatskoj brzi internet postaje zakonsko pravo

Hrvatska će od 1. januara 2015. godine postati treća država na svetu u kojoj će brzi intertnet postati zakonsko pravo svakog njenog građanina, saznaje hrvatski portal Poslovni dnevnik.

Pre Hrvatske, internet je postao zakonsko pravo u Finskoj i Španiji. U Hrvatskoj je to pravo definisano na isti način kao i u Finskoj koja je pre četiri godine propisala da svaki njen stanovnik ima pravo na pristup internetu minimalne brzine 1 Mb/s na celoj svojoj teritoriji, i to kroz takozvanu univerzalnu uslugu.

„Prema pravilniku o univerzalnoj usluzi, za manje od tri meseca u Hrvatskoj će se osnovna brzina pristupa internetu povećati na 1 Mb/s“, rekao je za Poslovni dnevnik predsednik hrvatskog telekomunikacijskog regulatora Hakom Dražen Lučić. To znači da Hrvatski telekom, koga je zbog tržišne snage i geografske pokrivenosti Hakom proglasio operaterom univerzalne usluge, mora svakom građaninu Hrvatske osigurati pristup internetu brzine 1 Mb/s. I mora obezbediti posebne cene socijalno ugroženim korisnicima, kao i u Španiji.

U Hrvatskoj je do kraja juna bilo 1,38 miliona brzih internet priključaka.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com