U vrtićima zabranjeno maskiranje na karnevalima

U nekoliko dečjih vrtića u Nemačkoj zabranjeno je ili ograničeno maskiranje dece povodom uobičajenih zimskih karnevala (Rosenmontag 24.2 i Fasching 25.2).

Zabrane i ograničenja su uvedeni jer je, po oceni institucija koje upravljaju dečjim vrtićima i psihologa, maskiranje često zasnovano na stereotipima kojima se diskriminišu pojedine kulture, ali i kad to nije slučaj, može izazvati stres kod dece do tri godine.

Kako piše Braunšvajger cajtung, u Erfurtu (Tiringen) je jedna studentska institucija, koja upravlja vrtićem „Campus Kinderland“, zamolila roditelje da na Rosentag ne pošalju decu maskiranu u vrtić. Upućeno je roditeljima u pokrajini Tiringen pismo u kome stoji:

„Projekat priznaje da su potrebni stereotipi da bi se kompleksnost sveta reducirala. Ali treba gajiti osetljivost na stereotipe koji su za pogođene bolni, a delom bi mogli biti i ponižavajući“.

Ipak deci (odnosno roditeljima) je iznimno 17. januara dozvoljeno maskiranje „uz kulturno osetljiv pristup“!

Jedan dečji vrtić u Hamburgu zabranio je još ranije maskiranje dece u Indijance i šeike.

„Mi u svakodnevici dečjih vrtića vodimo računa o vaspitanju kulturno osetljivom, nediskriminatornom i bez predrasuda“, saopšteno je u Hamburgu, uz objašnjenje da se kod maskiranja u Indijance, na primer, radi o „kulturnom prisvajanju“ odnosno „dominantna kultura se bogati od manjinske, a da se s tom kulturom bliže ne suočava“.

Stručnjak za razvojnu psihologiju Malte Minert je za „Nordwest zeitung“ rekao da, i da ne postoji problem diskriminacije drugih kultura, postoji problem stresnih reakcija, koje kostimi mogu da izazovu kod male dece. On tvrdi da mališani do tri godine ne mogu ili teško mogu da prepoznaju maskirane osobe.

On tvrdi da je i sam karneval stresan za tako malu decu jer ih izbacuje iz uobičajenog toka. Zato je pozdravio odluku jednog vrtića u mestu Cappeln u Donjoj Saksoniji da karneval uopšte ne održi. Ali je na kraju održan, ali bez kostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com