Umrla Juta Miler : i za Istok i za Zapad, najuspesniji trener umetničkog klizanja

Po nemilosrdnom odnosu prema učenicima bila je preteča Eteri Tutberidze, zamerali su joj na višku tehnike i manjku umetnosti, ali joj nikad niko nije osporio da je bila i ostala najuspešniji trener umetničkog klizanja na svetu.

S velikim simpatijama i na Istoku i na Zapadu sa ovog sveta je u 95.godini ispraćena Juta Miler trener umetničkog klizanja iz Karl Marks Štata, danas Hemnica, pošto je u dugoj trenerskoj karijeri sa svojim učenicima osvojila 57 medalja na olimpijadama, svetskim i evropskim prvenstvima.

Žena, koju su smatrali modnom ikonom Nemačke Demokratske Republike (DDR), a koja je, u vreme kad su njime gospodarile njena kćer Gabriele Zajfert, Čehinja Hana Maškova, Amerikanka Pegi Fleming, doprinela da mnogi od nas zauvek zavole taj sport.

Kažu da je znala i da ošamari svoju kćer Gabriele Zajfert, dvostruku svetsku šampionku, kao i svoju najuspešniju učenicu Katarinu Vit, četvorostruku svetsku i dvostruku olimpijsku pobednicu.

A njen učenik Ginter Celer, pošto je prebegao iz DDR u SR Nemačku, na pitanje kako mu je u slobodnom svetu, divio se najpre prodavnicama, a onda je, kako prenosi sport24.ru, dodao :

„Ali najveća je radost što sam se spasio od one babe Miler, koja me je tukla“.

Ona je tvrdila da se bez „discipline i upornosti ne dostiže do svetskih visina“.

Na vest o smrti Jute Miler, magazin Špigl je napisao da su njene grube trenerske metode propale s propašću DDR, ali „ona sama bila je predmet divljenja do kraja“.

Njena ruska koleginica Tatjana Tarasova,na vest o njenoj smrti, rekla je da su učenici Jute Miler bili sjajno pripremljeni u školi i obavezni program su klizali bez greške.

„Moguće, u svom nemačkom stilu,ne tako umetničkom kao kod drugih ekipa, ali zato do krajnosti nabijenom tehničkim elementima“, rekla je Tarasova, a sport24.ru se setio i njene izjave iz 1985.godine :“Ne mogu da kažem da mi se svidja stil Jute Miler, on je daleko od moga shvatanja umetničkog klizanja, ali moramo na današnji dan da primetimo (1985. je godina)da je Miler po broju učenika s titulama, medju inostranim trenerima, na prvom mestu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com