Uvodi se evroatlantska finansijska policija sa izvršnim ovlašćenjima

Evropski parlament izglasao je, 8. jula, preporuke Evropskoj komisiji o nastavku pregovora o sporazumu između EU i SAD-a – TTIP – nakon kontroverznog odlaganja rasprave i prošlomesečnog glasanja zbog ugrožene većinske podrške sporazumu usled velikih neslaganja unutar grupacija levog centra, navodi se na internet portalu advance.hr.

ttip

Tačka razdora, bio je mehanizam „ISDS“ (Investor to State Disspute Settlement) koji omogućava stranim korporacijama/investitorima tužbu i naplatu štete od strane države, ukoliko država donese zakone ili regulatorne standarde koji mogu uticati na smanjenje njihovih profita. Ovaj način pravne „zaštite“ interesa korporacija zaobilazi postojeće pravne mehanizme i sudove EU, stvarajući nepotreban paralelan pravni sistem u formi arbitražnog suda.

Takav netransparentan i nedemokratski postupak, vođen izvan postojećeg pravnog sistema i koji stvara jednosmerni postupak rezervisan isključivo za investitore uzrokovao je veliki pritisak od strane građana EU na njihove evroparlamentarce i ugrozio dosadašnju stabilnu većinsku podršku TTIP-u.

Međutim, mesec dana bilo je dovoljno predsedniku Evropskog parlamenta, Martinu Šulcu kako bi konsolidovao redove i stvorio „kompromisno“ rešenje. Odbačen je mehanizam ISDS, a predložen je „novi pravosudni sistem“ koji bi ga trebao zameniti. „Novi“ sistem privatnih arbitražnih sudova takođe predstavlja izdvojeni paralelan pravosudni okvir rezervisan za investitore. Tako da, iako je postignut kompromis jer se ista stvar nazvala drugim imenom, konkretne promene koje bi štitile interese država i građana ovim sporazumom, nisu donete.

Mehanizam ISDS samo je jedno od spornih pitanja sporazuma između EU i SAD-a. Posebno zabrinjava predviđeni mehanizam „regulatorne saradnje“ koji uvodi zasebno telo i proces koji ne podleže demokratskoj kontroli građana, a imaće zadatak provere i mogućnost blokiranja zakona koji mogu uticati na smanjenje profita korporacija na budućem „jedinstvenom tržištu“ EU i SAD-a koje TTIP uspostavlja.

Većina zastupnika Evropskog parlamenta glasanjem je dala podršku i ovom postupku. Postupku koji, ironično, „veže ruke“ Evropskom, ali i nacionalnim parlamentima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com