Užas: Rusi će se skijati kod kuće

Pad rublje i ruska propaganda uterali su strah u kosti hotelijerima u austrijskim i švajcarskim zimskim centrima, tvrde turistički analitičari na Zapadu. Tako poželjni ruski gosti – dugo ostaju, mnogo troše – mogli bi ove zime da izostanu i upropaste im turističku sezonu.

Turistički poslenici iz Austrije, do ove zime najvažnije zimske destinacije istočnih Evropljana, tvrde da je u nekim planinskim regionima te zemlje već zabeležen pad rezervacija ruskih gostiju i do 30 odsto.

Švajcarci opet tvrde da je broj noćenja ruskih turista od januara do septembra prošle godine porastao za 3 odsto, da bi u istom periodu ove godine pao za 7 odsto. Najcrnji scenariji računaju sa padom od celih deset odsto na nivou cele godine.Ipak, ima i nešto više nego utešno – oni Rusi koji mogu da plate najskuplje destinacije, nisu se ni uplašili ni iz drugog razloga izostali. Javili su, tvrde Švajcarci – stižu.

Ruska statistika za prvih devet meseci ove godine, medjutim, bar kad je broj turista (ne i broj njihovih noćenja) u pitanju ne potvrdjuje tolika strahovanja Švajcaraca, dok Austrijanci, dosad omiljena destinacija turista iz istočne Evrope, imaju odavno mnogo razloga da brinu.

Dok je u periodu januar-septembar prošle godine s turističkim ciljem u Austriji boravilo 209.277 ruskih gradjana, taj je broj tokom istog perioda ove godine pao na 182.459 ili za oko 14 odsto.

Što se Švajcaraca tiče, prošle godine je od januara do septembra u Švajcarskoj boravilo 159.189 turista iz Rusije, a u istom periodu ove godine taj broj je povećan na 166.633. Prema ruskoj turističkoj statistici.

E sad, rublja nezaustavljivo pada, a prošle nedelje je u Rusiji najavljen i rast cena avionskih karata (sem Aeroflotovih), a šta će biti na skijanju, tek ćemo da vidimo.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com