Uzbuna: Slovenija od sutra sa novim granicama?

U subotu 30. decembra bi u Sloveniji trebalo da počne primena niza zakona kojima bi Slovenija trebalo da dobije novu granicu u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zalivu.

Umesto po sredini Savudrijske vale granicu bi Slovenija trebalo da pomeri tako da joj umesto polovine pripadne 4/5 Savudrijske vale.

Ove zakone je Slovenija donela u skladu sa odlukom Arbitražnog suda o granici sa Hrvatskom.

U Hrvatskoj, koja Arbitražni sud smatra kompromitovanim te odluku ne prihvata, prava je uzbuna. Ministar policije Davor Božinović je izjavio da hrvatska policija zna šta joj je zadatak i da je u svakom trenutku spremna da svoj zadatak izvrši.

Na odbranu državne teritorije poziva i hrvatska opozicija kao i Ivan Vilibor Sinčić lider Živog zida, ali on strahuje da će hrvatski premijer Andrej Plenković na kraju popustiti pod pritiskom stranih centara moći.

Hrvatska vlada vladu u Ljubljani poziva na „suzdržanost i dijalog“, a Vlada u Ljubljani vladu u Zagrebu na „dijalog za implementaciju arbitražne odluke“.

Koliko je Slovenija ozbiljna u nameri da jednostrano implementira arbitražnu odluku prvi će osetiti hrvatski ribari. Oni za HRT izjavljuju da će se držati stava svoje vlade, znači loviće ribu u vodama do sredine Savudrijske vale, kao i dosad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com