Vals: Ja volim poslodavce, Nemci Francuze, a Francuzi Nemce

Francuski premijer Manuel Vals završio je posetu Berlinu gde nije došlo do očekivane oštre konfrontacije izmedju dve vizije Evrope: one koja hoće da štedi i one koja hoće da troši, piše francuski list Ekspres.

Ali nemačka kancelarka Angela Merkel je sa “prijateljskom distancom”, piše minhenski Ziddojče cajtung, pozdravila francuski program reformi kao “veoma ambiciozan i impresivan”.

Dok su nemački poslodavci, sa kojima se Vals takodje sastao, ovacijama otprozdravili kad im je on na nemačkom rekao: “Ja volim poslodavce” i još dodao: “Malo javnih investicija ne može da šteti”, kancelarka Merkel je na ovu ideju, koja se rado ponavlja u Francuskoj, Italiji, Evropskoj komisiji, Grupi 20 i MMF-u ostala gluva.

Ona je rekla da je Nemačka dobar primer kako se brzo mogu konsolidovati finansije i stvoriti rast, a Vals je odgovorio: ”Oštro snižavanje plata kakvo se odigralo u Nemačkoj 2000-tih godina nije ni moguće ni poželjno u Francuskoj”.

Vals se obratio i nemačkom narodu uveravajući ga da će Francuska sprovesti reforme i tražeći poverenje nemačkog naroda dodao: “Nemci vole Francusku koja se drži svojih obećanja, Francuzi vole Nemačku koja ih razume”.

Ali, zaključio je nemački list Velt, dvema ključnim zemljama EU uvek nedostaje isti rečnik jer: ”Kad Francuska kaže ‘rast’, Nemačka čuje ‘više dugova’, kad Nemačka zahteva reforme od Francuske, tamo čuju ‘smrtonosna štednja’.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com