Vals: Reformisati ne znači ukinuti rad na neodredjeno vreme

Podrška francuksom premijeru Manualu Valsu smanjena je u francuskom parlmentu za 35 glasova (sa 306 na 269), ali mu je danas izglasano poverenje za sprovodjenje njegovog programa reformi.

Govor Manuela Valsa, koji je glasanju prethodio, imao je za najvažniji i jedini cilj da, dokaže da je francuska vlada, koju njeni bivši ministri optužuju da sledi „nemački ordoliberalizam“, još na levici. Vals, koji gubi podršku levog krila svoje Socijalističke partije, ogradio se od radikalnih mera koje predlažu francuski poslodavci kao recept za kreiranje milion radnih mesta u roku od pet godina.

Reforme će biti nastavljene rekao je Vals, koji je na mestu premijera pet meseci, ali: „Reformisati ne znači smanjivati minimalnu platu. Reformisati ne znači ukinuti minimalnu platu.Reformisati ne znači ukinuti ugovore o radu na neodredjeno vreme.Reformisti ne znači smanjivati plate na političkim funkcijama. Reformisati ne značu rušiti naš socijalni sistem. Reformisati to znači afirmisati prioritete odbijajući rigoroznu štednju“.

Vals je podvukao da nema nikakvog ukidanja 35-časovne radne nedelje i promena u zakonskom trajanju radnog vremena.

„Ja verujem u vidljivu ruku države“, objavio je Vals referišući se na „nevidljivu ruku“ Adama Smita.

Francuski premijer sagledava potrebu vodjenja snažne industrijske politike i pred posetu Nemačkoj, a bez obzira na to što će se dešavati u monetarnoj sferi i investicijama, obećava čvrstinu u pregovorima sa Berlinom. I jedno i drugo, ponavlja više puta i podvlači francuski dnevni list Mond, baš se svidja Arnou Monteburu, aktuelnoj ikoni socijalističke levice, bivšem ministru i žestokom protivniku podražavanja „nemačkog ordoliberalizma“.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com