VAŽNO, VAŽNO : Pismo 28 nemačkih intelektualaca Olafu Šolcu

Povodom odluke nemačkog Bundestaga da od Vlade Nemačke zatraži da Ukrajini uputi svako potrebno oružje, pa i teško, otvoreno pismo nemačkom kancelaru Olafu Šolcu uputilo je 28 nemačkih intelektualaca i umetnika, a dosadašnju razboritost nemačkog kancelara podržao je u tekstu za Suddeutsche Zeitung i čuveni nemački filozof Jirgen Habermas.

U otvorenom pismu 28 intelektualaca i umetnika  kancelaru Šolcu  (emma. de/artikel/offener-brief-olaf-scholz) stoji :

„Mi pozdravljamo to što ste vi dosad tako tačno sagledavali rizike : rizik širenja rata unutar Ukrajine, rizik rasprostiranja rata na celu Evropu, da, rizik 3.svetskog rata. Nadamo se da se još sećate svoje ranije pozicije i da ni direktno ni indirektno nećete Ukrajini isporučivati teško naoružanje.Mi vas molimo  hitno za suprotno :da sve učinite da što je pre moguće dodje do prekida vatre, do kompromisa, koji bi mogle da prihvate obe strane.

Podržavamo osudu ruske agresije kao kršenje osnovnih normi medjunarodnog prava. Delimo uverenje da postoji principijelna političko – moralna obaveza da se pred agresivnom silom ne ustukne bez otpora. Ipak sve što iz toga proizilazi ima granice u drugim zapovestima političke etike.

Dve takve granične linije su, prema našem uverenju, sad dostignute. Prvo, kategorična zabrana preuzimanja rizika da ovaj rat eskalira u atomski konflikt. Isporuke velikih količina teškog naoružanja mogu učiniti Nemačku stranom u ratu. A ruski protivudar mogao bi stvoriti situaciju uzajamne pomoći prema NATO ugovoru i time dovesti do neposredne opasnosti od svetskog rata.

Druga granična linija je obim razaranja i ljudske patnje medju ukrajinskim stanovništvom. Čak i opravdan otpor protiv agresora u nekom je trenutku prema tome u nepodnošljivoj disproporciji.

Mi upozoravamo na dvostruku zabludu :Prva je da  odgovornost za opasnost eskalacije u atomski konflikt leži samo na prvobitnom agresoru, a ne i na onima koji su mu otvorenih očiju dali motiv za zločinačko delovanje.Druga je da je odluka o moralnoj odgovornosti za dalje „troškove“ u ljudskim životima ukrajinskog civilnog stanovništva u isključivoj nadležnosti njihove vlade. Moralno obavezujuće norme su univerzalne prirode.

Eskalirajuće naoružavanje pod pritiskom moglo bi da bude početak globalne spirale u naoružavanju sa katastrofalnim posledicama, i za globalno zdravlje i klimatske promene. Nužno je, pri svim razlikama, težiti svetskom miru.Evropski pristup zajedništva različitosti je primer za ugled.

Mi smo, vrlo poštovani gospodine kancelaru, ubedjeni da baš šef nemačke vlade može odlučujuće da doprinese rešenju koje će opstati i pred sudom istorije. Ne samo imajući u vidu našu sadašnju (ekonomsku) moć nego i s obzirom na našu istorijsku odgovornost i nadu u jednu zajedničku mirnu budućnost.

Nadamo se i računamo na vas, s velikim poštovanjem :

Andreas Dresen, filmadžija

Lars Eidinger, glumac

Dr Svenja Flasspohler, filozofkinja

Prof dr Elisa Hoven, krivičarka

Alexander Kluge, intelektualac

Heinz Mack, vajar

Gisela Marx, filmska producentkinja

Prof dr Reinhard Merkel, krivičar i filozof prava

Prof dr Wolfgang Merkel, politolog

Reinhard Mey, muzičar

Dieter Nuhr, kabaretist,

Gerhard Polt, kabaretist

Helke Sander, filmadžija

HA Schult, umetnik

Alice Schwarzer, novinarka

Robert Seethaler, pisac

Edgar Selge, glumac

Antje Vollmer, teoloskinja i zelena političarka

Franziska Walser, glumica

Martin Walser, pisac

Prof dr Peter Weibel, teoretičar umetnosti i medija

Christoph, Carl und  Michael Well, muzičari

Ranga, Yogeshwar, naučni novinar

Juli Zeh, pisac

Prof dr Siegfrid Zielinski, teoretičar medija

Potpisnicima pisma se može pridružiti na change.org

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com