Venecija protiv kruzera

Putnici nesrećnog malog broda „Mikelandjelo“ imali su u nedelju 2.juna taman dovoljno vremena i sreće da iz svoje brodice poiskaču u venecijanski kanal, pre nego što je podivljali kruzer „MSC Opera“, koji može da primi 2150 turista, pregazio „Mikelandjela“ sa 130 putnika.

„Samo“ pet ljudi je lakše povredjeno.

Stanovnici Venecije se sad nadaju da će umalo izbegnuta velika nesreća ubrzati ono što je pre godinu i po dana najavila italijanska vlada : zabranu ulaska kruzera u istorijski centar grada.

Vlada nije samo popustila pred protestima stanovnika Venecije zbog narušavanja ekosistema, zaklanjanja sunca i stradanja istorijskih spomenika. Nego je požurila da uveri UNESCO da neće biti potrebno da ta organizacija realizuje svoju pretnju i Veneciju stavi na listu gradova, u kojima je baština u opasnosti, upravo zbog ogromnih brodova koji špartaju duž Velikog kanala pravo u istorijski centar grada.

Sad je listi prigovora dodat i bezbednosni.

Kruzeri iznad odredjene tonaže biće preusmeravani u susedni industrijski grad Mardjera.Ali ne odmah.

„Želimo da uverimo UNESCO i ceo svet da imamo rešenje, rekao je tada, gradonačelnik Luidji Burnjaro.

Ali imaju kruzeri i svoju primamljivu stranu, objasnio je tada gradonačelnik.

Industrija kruzera, tvrdio je pre godinu i po Burnjaro, donosi mnoga radna mesta, koja Venecija ne namerava da izgubi, pa će joj trebati oko četiri godine vremena da manevrisanje kruzera oko grada reguliše.

Zbog tih se radnih mesta za dozvolu ulaska kruzera bore i mnogi gradovi na Jadranu.Dubrovnik je već spoznao i drugu stranu medalje, pa je ograničio broj turista koji dnevno mogu posetiti srednjevekovne zidine grada.

Veneciju godišnje poseti oko 30 miliona turista. Dobar deo godine njih je u gradu više nego njegovih stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com