Verujte ili ne, kako vam drago : Aviokompanije će karte moći da naplaćuju tek po obavljenom letu

Nemačka pokrajina Donja Saksonija podnela je inicijativu Bundesratu da se ukine pravo avionskih kompanija da karte za letove naplaćuju unapred, a zbog velikog broja letova, koji su ovog leta otkazani, a povraćaj novca i obeštećenje putnika nisu usledili u razumnom roku, prenosi Dow Jones.

Ovu inicijativu je pozdravilo Ministarstvo za zaštitu potrošača, dok je Ministarstvo saobraćaja Nemačke izrazilo skepsu u pogledu sprovodivosti te ideje.

Nemačko ministarstvo za zaštitu potrošača je zapretilo aviokompanijama da će taj „beskamatni kredit klijenata kompanijama“ biti ukinut ukoliko tokom sledećih nedelja na zadovoljavajuće način ne budu ispunjeni zahtevi putnika za povraćanjem novca i obeštećenje za otkazane letove.

Veliki broj žalbi svedoči da taj proces ne teče bez problema, navelo je to Ministarstvo uz podsećanje da su njegovi predstavnici već imali raspravu sa aviokompanijama na tu temu.

Kako je jedan od portparola izjavii Handelsblatt-u, Ministarstvo saobraćaja Nemačke skeptično je u pogledu ideje o ukidanju plaćanja karte za letove unaored, ali će je „temeljno razmotriti čim mu bude podneta“.

To Ministarstvo smatra da bi rešenje trebalo da bude doneto na nivou Evropske unije jer bi „imajući u vidu praksu medjunarodnog tržišta avio-saobraćaja, u čije standarde spada i plaćanje unapred za rezervisane letove, nacionalni propisi bi mogli da vode njihovom zaobilazenju i da imaju negativne posledice po konkurentnost i poslovanje“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com