Verujte ili ne, kako vam drago:Nemci žderu šta žele, loču koliko žele, puše gde žele

Medju članicama Evropske unije, Nemačka je država koja svojim gradjanima najmanje popuje o tome da li da jedu slatko, slano ili masno, u koje vreme smeju da kupuju i piju alkohol i gde smeju a gde ne da zapale cigaretu.

Tako se barem tvrdi u studiji European Policy Information Center (Epicenter), kome je na čelu Kristofer Snoudon, šef Lifestyle ekonomija Instituta za ekonomske odnose.

Taj je Centar marta 2016.godine kreirao Nanny State Index, naime indeks starateljstva koje države uspostavljaju nad svojim gradjanima zakonima, kojima regulišu, odnosno ograničavaju upotrebu E-cigareta, duvana,alkohola, hrane i bezalkoholnih pića.Na užas autora ovog indeksa, a uz odobravanje političkih planera, medicinara i institucija za zdravstveno osiguranje.

Bodovano je 35 kriterijuma, a maksimalno se moglo skupiti 100 bodova. Što više bodova, to manje slobode da jedeš, piješ, pušiš šta želiš, koliko želiš i gde želiš.

Medju države, koje svojim gradjanima ostavljaju gotovo potpunu slobodu, Epicentar je, sa stanjem 1.januar 2019.godine, sem prvoplasirane Nemačke (samo 11,7 od mogućih 100 bodova), uvrstio :Češku(13,8),Slovačku,Austriju, Luksemburg i Španiju.

Ako vas je ova pozicija Nemačke iznenadila, ne brinite, sudeći prema komentarima u nemačkim medijima, iznenadila je i ogorčila i mnoge Nemce.
Njihovoj urodjenoj potrebi da sve urede, kojoj se u slatkoj knjižici „Nemci izumiru“ podsmevao Ginter Gras, doskočili su nažalost, tvrdi jedan čitalac magazina Fokus, lobiji-nema zemlje u kojoj je moć raznih lobija veća. Čitalac nije pomenuo lobi automobilske industrije, ali je dobar primer:Nemačka jeste jedina država EU u kojoj nema nikakvog ograničenja brzine na autoputevima. Živela sloboda ili živeo auto-lobi, nemačka je dilema.

Autori studije nisu uzeli u obzir „dobrovoljan pristanak“ nemačke prehrambene industrije da do 2025.godine za 20% smanji sadržaj šećera, soli i masti u svojim krajnjim proizvodima,pa hvale Nemačku:nema poreza na tečnost za E-cigarete, nema poreza na sadržaj šećera, a porezi na vino, alkohol i cigarete su ispod proseka EU, samo 3 od 16 nemačkih pokrajina imaju sveobuhvatnu zabranu pušenja.

A na čelu država, čiji su gradjani, po oceni Epicentra, pod gotovo potpunim starateljstvom zakona, pri svakom zalogaju, svakom gutljaju i svakom dimu, Finska je- sa 49,5 od mogućih 100 bodova.

Čak polovinu od ovih 49,5 bodova, Finska je dobila na veliki porez na alkohol koji se može prodavati samo u državnom prodavnicama, tvrde autori studije, a reklamiranju su postavljene ozbiljne granice.

Sem Finske na prvom mestu, Epicentar tvrdi da su zakonima do neslobode ograničile mogućnost svojih gradjana da jedu i piju šta im prija i :Litvanija,Estonija, Velika Britanija, Madjarska, Irska i Letonija.

Od četiri bodovana poroka(E cigarete, duvan, alkohol, hrana) Madjarska je najviše bodova skupila strogom regulativom u dve oblasti (E zigarete, hrana), Velika Britanija(duvan) i Finska(alkohol) u po jednoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com